de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo wordt glasvezel aangelegd.

Zo wordt glasvezel aangelegd.

Internet via glasvezel: sommige mensen zitten er al jaren op te wachten. Want, wie wil er nou niet supersnel surfen. Inmiddels is de aanleg van het glasvezelnetwerk in de stad begonnen. Wij zochten uit hoe dit in zijn werk gaat en hoe het internet via glasvezel bij je thuiskomt.

Het glasvezelnetwerk in deze stad wordt aangelegd door KPN Netwerk. Dit bedrijf legt in heel Nederland nieuwe glasvezelkabels aan. Zoals de naam al zegt, is glasvezel gemaakt van glas. Het internetsignaal wordt hierdoor verstuurd met de snelheid van het licht. Zo krijg je een veel hogere up- en download snelheid. De glasvezelkabel zelf is zo dun als een haar en daaromheen zitten beschermlagen.

Oranje kabels

Een aannemersbedrijf legt de glasvezelkabels in een straat of deel van een straat in een dag aan. Ze graven de stoep open, leggen oranje kabels waarin de glasvezel zit en maken de stoep weer dicht. Bij alle adressen die toestemming geven, laten ze een aansluitingspunt uit de stoep steken. Hierdoor zie je in een straat waar glasvezel is aangelegd vaak allemaal oranje kabeltjes. Om het glasvezelinternet te gebruiken moet je een abonnement nemen en een afspraak maken om het in je huis te laten aanleggen.

Zo komt glasvezel bij je thuis

In de wijken waar glasvezel ligt, staan kastjes van waaruit het internetsignaal naar de huizen wordt doorgestuurd. Wij spraken met Xander die op de hoek van de straat in tentje bij zo een kastje zat. “Terwijl mijn collega’s in een huis de glasvezelkabel aansluiten, controleer ik of het signaal goed is”, vertelt hij.

In de tent

“Dit kastje werkt een beetje als een ouderwetse telefooncentrale. Het internetsignaal komt bovenin binnen, en wordt dan via een pinnetje doorverbonden met een adres. Elke pin in dit kastje is een adres. Soms zit ik op een dag bij vier verschillende kastje, maar nu zit ik toevallig al een paar dagen hier. Het tentje heb ik tegen de regen en de zon.” Dus, als je Xander of een collega bij een kastje ziet zitten weet je wat ze daar doen.

Hier in deze stad ligt al glasvezel

Het is de bedoeling dat de aanleg van het glasvezelnetwerk hier in 2024 klaar is. Dan moeten zo’n 50.000 huishouden toegang hebben tot glasvezel. Op deze site van KPN Netwerk kun je zien hoe de aanleg van glasvezel op jouw adres ervoor staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*