de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo voorkom je dat programma’s automatisch opstarten op je pc

Zo voorkom je dat programma’s automatisch opstarten op je pc

Starten programma’s als internetbrowser Chrome automatisch op als je Windows 10 aanzet? Er is een grote kans dat je veel programma’s niet dagelijks gebruikt, terwijl je pc ze automatisch laat lopen en zo langzamer wordt. Zo los je dat op, ook op je Mac.

Automatisch opstarten bij Windows uitschakelen

Om te beginnen open je ‘Taakbeheer’: open de Windows-zoekbalk, tik ‘Taakbeheer’ en druk op enter. Of je kunt Ctrl-Shift-Esc gebruiken – dat is nog sneller dan via Ctrl+Alt+Delete, wat veel mensen zullen kennen.

In Taakbeheer ga je naar het tabblad ‘Opstarten’. Hier vind je een lijst met programma’s die opstarten zodra de pc is opgestart. Bij ‘Invloed op opstarten’ zie je of een programma bijvoorbeeld veel van je processor of RAM-geheugen vergt tijdens het opstarten. Als er bij een hoop programma’s ‘veel’ staat, kan dat voor haperingen of vertragingen zorgen.

Om te voorkomen dat een programma uit zichzelf opstart bij het inschakelen van je pc, selecteer je een programma naar keuze en druk je rechts onderin het venster op ‘uitschakelen’.

Let op: schakel niet alles uit

Let wel op dat je niet zomaar alle programma’s uitschakelt. Sommige apps zijn noodzakelijk om je pc goed te laten functioneren, zoals programma’s voor je geluidskaart. Schakel daarom alleen programma’s uit die je kent. Als je twijfelt, kun je meer informatie over het programma opzoeken in een zoekmachine.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je juist wel wilt dat een bepaald programma automatisch opstart. Als deze in de Taakbeheer-lijst staat, kun je dit gemakkelijk regelen door het programma in te schakelen. Staat het programma niet in de lijst, dan is er een andere methode om dit voor elkaar te krijgen.

Gebruik de toetsencombinatie Win+R en typ ‘shell:startup’ in het tekstveld. Er opent dan een venster met de map ‘opstarten’. Je hoeft nu alleen een snelkoppeling van het gewenste programma toe te voegen. Zoek het programma op in de Windows-zoekbalk en open de bestandslocatie ervan via het menu. Je kunt een snelkoppeling van het .exe-bestand nu naar de map ‘opstarten’ slepen die je zojuist hebt geopend. Een snelkoppeling maak je door het .exe-bestand aan te klikken met je rechtermuisknop en voor ‘snelkoppeling maken’ te kiezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*