de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo voorkom je dat programma’s automatisch opstarten op je Mac

Zo voorkom je dat programma’s automatisch opstarten op je Mac

Automatisch opstarten uitschakelen op Mac

Ook op een Mac kun je instellen welke programma’s automatisch opstarten bij het inschakelen van het apparaat. Hiervoor klik je op het Apple-logo links bovenin het scherm. Vervolgens kies je voor ‘systeemvoorkeuren’. Bij ‘gebruikers en groepen’ selecteer je eerst je eigen account en vervolgens de optie ‘inloggen’. Hier vind je een overzicht van programma’s die automatisch gestart worden als je Mac volledig is opgestart. Om de instellingen te wijzigen, klik je op het slotje links onderin. Voer vervolgens je wachtwoord in om de instellingen te ontgrendelen.

Om te voorkomen dat een programma uit zichzelf start, selecteer je het betreffende programma en druk je op het minnetje. Als je juist wel wilt dat een programma automatisch opstart, kun je dit toevoegen via het plusje. Zoek het programma naar keuze op, selecteer dit en klik op ‘voeg toe’.

Als je wilt dat een programma wel opstart tijdens het inschakelen van je Mac, maar niet gelijk opent, plaats dan een vinkje achter het programma bij ‘verberg’. Er is ook een snellere manier om dit te doen. Als het programma in je Dock staat, klik er dan op met de rechtermuisknop. Ga naar ‘opties’ en kies voor ‘open na inloggen’.

Taakbalk en Dock

Zijn er programma’s die je regelmatig gebruikt, maar waarvan je niet wilt dat ze automatisch opstarten? Plaats deze programma’s dan in de taakbalk van je Windows-pc of in het Dock van je Mac.

Dit doe je op Mac door een programma vanuit de Finder of je bureaublad naar het Dock te slepen. Om het programma vast te zetten in het Dock, gebruik je de rechtermuisknop en druk je op ‘opties’ en vervolgens op ‘permanent in Dock’.

Op een Windows-pc selecteer je het programma naar keuze en gebruik je de rechtermuisknop om het menu te openen. Kies vervolgens voor ‘aan taakbalk vastmaken’. Om een programma uit je taakbalk te halen, selecteer je hier logischerwijs ‘van taakbalk losmaken’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*