de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo reset of refresh je systemen met Windows 10 en 11

Zo reset of refresh je systemen met Windows 10 en 11

Zo reset of refresh je systemen met Windows 10 en 11

Als je pc traag is of last heeft van een hardnekkig virusje kan het tijd zijn om deze volledig terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Ook kun je het systeem verversen, waarbij de instellingen niet teruggezet worden en persoonlijke bestanden en apps behouden blijven. Hierbij worden zelf toegevoegde toepassingen die niet via de Microsoft Store geïnstalleerd zijn wel verwijderd.

Een zogenaamde factory reset kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Bij beide krijg je de keuze tussen het snel verwijderen van de data of ook het volledig leegmaken van de schijven, wat enkele uren kan duren. Als je voor de eerste optie kiest is de data met speciale software wellicht nog terug te halen, in het andere geval wordt deze volledig overschreven. In ieder geval geldt dat het belangrijk is een backup te maken die je kunt gebruiken om je persoonlijke bestanden tijdelijk te bewaren en na de installatie van het besturingssysteem weer te kunnen gebruiken.

De snelste manier om je pc te resetten is waarschijnlijk via het Opdrachtprompt. Open dit als administrator via het menu dat openklapt als je met de rechter muisknop op het icoon klikt. Voer onderstaand commando in en druk op Enter, waarna het hierboven genoemde venster opent.

systemreset --factoryreset

Ditzelfde kan ook behaald worden via het tabblad Systeemherstel, onder Bijwerken en beveiliging in de Instellingen. Hier kun je eerst kiezen tussen een volledige reset of een refresh waarbij de bestanden bewaard blijven. Daarna doorloop je dezelfde vensters waarin enkele vragen worden gesteld over de herinstallatie van Windows.

In alle gevallen geldt: zorg dat je een backup hebt, anders ben alle persoonlijke data van je systeem vrijwel zeker voor altijd kwijt.

Mocht je het nog na willen lezen op de originele pagina dan is hieronder de link:

https://nl.hardware.info/nieuws/80144/zo-reset-of-refresh-je-systemen-met-windows-10-en-11 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*