de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo kom je van Google af

Zo kom je van Google af

Grote kans dat je de hele dag door Google-apps gebruikt. Van zoeken op het internet, agenda tot e-mail: het gigantische techbedrijf heeft overal een app voor. Omdat niet iedereen zich hier fijn bij voelt hebben we de beste alternatieven voor populaire Google-diensten op een rij gezet.

Foto ter illustratie.

Google is inmiddels een gigantisch bedrijf, maar het begon allemaal met een zoekmachine. Deze is nu zo ingeburgerd dat googelen in de Dikke van Dale staat en veel mensen hebben Google Zoeken als startpagina ingesteld. Er is echter veel meer keus. Het Nederlandse Startpage toont dezelfde zoekresultaten als Google, maar dan zonder inbreuk te maken op privacy. De getoonde advertenties zijn dan ook een stuk minder persoonlijk, want de zoekmachine bespioneert je niet. Een ander uitstekend alternatief voor Google Zoeken is DuckDuckGo. Ook deze zoekmachine heeft een uitstekende reputatie qua privacy. De zoekresultaten zijn bovendien diverser, want DuckDuckGo haalt overal informatie vandaan: van Wikipedia tot sociale media.

Gmail

Gmail slaat iedere e-mail op die je ooit verzonden en ontvangen hebt. Sterker nog, de dienst kwam een paar jaar terug onder vuur te liggen omdat bekend werd dat Google de inhoud van berichten scande om zo advertenties persoonlijker te maken.

Gelukkig zijn er meerdere alternatieven. Proton Mail is een van de veiligste opties. Deze Zwitserse e-maildienst versleutelt alle berichten waardoor alleen de verzender (jij, bijvoorbeeld) en de ontvanger de inhoud kunnen lezen. Proton Mail kan alleen zien dat er iets is verstuurd, maar niet wat. De dienst heeft een gratis versie, maar voor alle functies moet je de portemonnee trekken (3,99 euro per maand).

Ook StartMail is een aanrader. Deze dienst is opgezet door dezelfde mensen achter zoekmachine Startpage, gaat uitstekend met de gegevens van haar gebruikers om en kost 5 euro per maand. De berichten worden op Nederlandse servers opgeslagen en alle persoonlijke gegevens worden gewist zodra je StartMail weg klikt. Verder kun je ook nog Tutanota uitproberen, een privacybewuste maildienst uit Duitsland.

Lees verder: https://www.ad.nl/tech/zo-kom-je-van-google-af~af6803294/

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*