de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Zo bescherm je jezelf tegen Microsoft’s datagraaien in Windows

Zo bescherm je jezelf tegen Microsoft’s datagraaien in Windows

Veel grote techbedrijven zien datavergaring als een verdienmodel, en ook Microsoft doet hier aan mee. Bij het installeren van Windows geef je toestemming voor het verzamelen van allerlei gegevens. Gelukkig kun je een aantal functies die hier voor zorgen ook weer uitschakelen in de Instellingen.

Allereerst kun je het delen van je locatie uitzetten. Dit zorgt ervoor dat applicaties zoals het weer misschien minder accuraat zijn, maar Microsoft krijgt niet meer je exacte locatiegegevens doorgestuurd. Ga hiervoor naar de Instellingen en ga naar het tabblad Privacy & beveiliging. Ga naar de app-permissies, klik op Locatie en zet het bovenste vinkje uit. Op dezelfde manier kun je ook apps de toegang tot bijvoorbeeld je microfoon en camera ontzeggen.

Standaard verzamelt Windows alle informatie die je invoert via je toetsenbord en slaat dit op om je persoonlijke woordenboek te vormen. Dit is eveneens uit te schakelen in de Privacy & beveiliging-instellingen, onder het kopje type-personalisatie. Hier vind je een vinkje waarmee je het opslaan van je type-gegevens uit kunt zetten.

Niet alleen het typen, maar ook veel andere dingen die je doet worden gemonitord. Zo worden in de Activiteitsgeschiedenis websites, applicaties en bestanden die je opent bijgehouden. De instelling is te vinden onder hetzelfde kopje Privacy & beveiliging. Klik op Activiteitsgeschiedenis en zet beide vinkjes uit, voor het opslaan van de data en het versturen naar Microsoft.

Net als andere aanbieders maakt Microsoft een persoonlijk, “anoniem” profiel aan om gericht advertenties aan te kunnen bieden. Hierin worden ook je browse-geschiedenis en zoekopdrachten verzameld. In het Privacy & beveiliging-tabblad kun je onder de algemene instellingen je advertentie-ID voor apps uitschakelen, net als het delen van je taal-instellingen met websites en het monitoren van de apps die je opent. In de advertentie-pagina kun je ook het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties door Windows uitzetten.

Dit alles zal nog niet helemaal voorkomen dat Microsoft je persoonlijke gegevens verzameld, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*