Windows- en Mac-beveiligingsinstellingen controleren
Het is nooit goed om te lang door te gaan zonder uw beveiligingsinstellingen te controleren. Af en toe moet je je beschermingen controleren en aanpassen. Of u nu een Mac of een pc gebruikt, alle apparaten zijn kwetsbaar voor aanvallen.
Aan de andere kant zijn er tal van ingebouwde functies waarvan u kunt profiteren voor uw veiligheid. Windows Defender kan bijvoorbeeld helpen uw pc te beschermen tegen op de loer liggende bedreigingen.
Gelukkig houden wij je op de hoogte . We hebben enkele essentiële beveiligingsfuncties op uw Mac of pc verzameld. Als je ze al een tijdje niet hebt gecontroleerd, dan is het daar nu tijd voor!
1. Windows-gebruikers: schakel tamper protection in
Microsoft bracht deze gratis beveiligingsfunctie voor het eerst uit in 2019. Het voorkomt dat derden uw bescherming tegen virussen en andere bedreigingen uitschakelen.
Het is een feit: criminelen zullen proberen beveiligingsupdates op uw computer te verwijderen. Ze willen de programma’s voor gedragsmonitoring afsluiten die u in realtime beschermen.
Gelukkig blokkeert Tamper Protection alle wijzigingen die andere programma’s proberen aan te brengen in uw Windows-beveiligingsinstellingen. De enige manier waarop iedereen instellingen kan wijzigen, is via uw beheerdersaccount.
Ga als volgt te werk om Tamper Protection in te schakelen:
- Typ Windows-beveiliging in de zoekbalk linksonder in het scherm. Open vervolgens de app.
- Selecteer vervolgens Virus- en bedreigingsbeveiliging.
- Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
- Druk op Instellingen beheren onder de instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging.
- Scrol omlaag naar de kop Tamper Protection. Als het niet is ingeschakeld, schakelt u het in.
2. Mac-gebruikers: stop dat trackers u in de gaten houden terwijl u bladert
Niemand wil dat criminelen uw persoonlijke gedrag in de gaten houden. Doorloop daarom uw beveiligings- en privacyinstellingen om tracking of toegang uit te schakelen die u niet wilt. Volg vervolgens deze stappen:
- Klik op het Apple-menupictogram.
- Selecteer Systeemvoorkeuren.
- Druk op Beveiliging en privacy.
- Selecteer Privacy en klik op de instellingen in de zijbalk.
Hier kunt u de informatie wijzigen die uw Mac deelt met anderen op internet of in het netwerk. U kunt locatievoorkeuren uitschakelen, apps stoppen met schermopname en meer.
3. Windows-gebruikers: bestanden en mappen beveiligen met een wachtwoord waarvan u niet wilt dat anderen ze zien
Digitale veiligheid is superbelangrijk. Als iemand inbreekt op uw computer, heeft deze persoon toegang tot kwetsbare informatie. Gelukkig kunnen pc-gebruikers hun bestanden en mappen bewaken.
De stappen die u moet volgen, zijn afhankelijk van de editie van Windows 10 die u gebruikt.
Windows 10 Home Edition
Als u wilt beginnen met het versleutelen van bestanden, hebt u een app van derden nodig zoals WinRar, een gratis tool die 32- en 64-bits versies biedt. Download degene die overeenkomt met uw systeem. (U kunt erachter komen welke versie u nodig hebt door op het Windows-pictogram op uw startscherm te drukken, naar Systeem te zoeken en onder de instelling Systeemtype te kijken.)
Volg vervolgens deze stappen om een document of bestand te versleutelen:
- Klik met de rechtermuisknop op de map of het bestand dat u wilt coderen.
- Selecteer Toevoegen aan archief. Hiermee wordt een nieuwe, kleinere kopie van het bestand of de map gemaakt.
- Er wordt een nieuw menu geopend met de optie Wachtwoord instellen. Selecteer het.
- Er wordt nog een pop-upvenster geopend. Selecteer Bestandsnamen versleutelen.
- Voer het wachtwoord in dat u voor uw bestanden hebt gekozen. Nadat u het wachtwoord twee keer hebt ingevoerd, klikt u op OK.
Nu wordt uw nieuwe bestand gecodeerd.
Windows 10 Pro-editie
Als u één document of bestand wilt coderen, hoeft u geen app van derden te installeren. Volg deze stappen:
- Open het item dat u wilt coderen en selecteer Bestand in het menu.
- Druk vervolgens op Document beveiligen.
- Selecteer Coderen met wachtwoord.
- Voer uw wachtwoord twee keer in om het te beveiligen.
- Selecteer OK om het coderingsproces te voltooien.
4. Mac-gebruikers: bestanden en mappen verbergen
Mac-gebruikers hebben een winderigere weg te gaan wanneer ze een bestand of map proberen te verbergen. Eerst moet u de terminal gebruiken om een reeks opdrachten uit te voeren.
Als u de terminal wilt openen, drukt u eerst op Command+Spatiebalk. Typ vervolgens terminal. Druk op Enter om de terminal te laden. Typ vervolgens precies dit: chflags hidden. (Vergeet niet om aan het einde een spatie toe te voegen!)
Sleep het bestand of de map die u wilt verbergen naar het terminalvenster. Druk op Enter en het bestand verdwijnt. Het terminalvenster maakt een pad naar het bestand.
-
5. Windows-gebruikers: gebruik een veilige manier om in te loggen
Er zijn manieren om in te loggen zonder een wachtwoord te onthouden. U kunt een pincode, wachtwoord of biometrische tactiek gebruiken, zoals het scannen van uw oog of gezicht. Hier zijn een paar snelle tips voor het maken van sterke wachtwoorden.
Gebruik niet alleen letters en cijfers. Vreemde tekens zoals @#$% maken het moeilijker. Vermijd woorden die je in het woordenboek vindt; ze maken wachtwoorden veel gemakkelijker te kraken.
Probeer ook een zin om u te helpen uw wachtwoord te onthouden. Kim houdt bijvoorbeeld van lezen. Laten we zeggen u daar een wachtwoord van maakt.
-
Laten we zeggen dat u deze zin kiest: “Meer boeken voor Kim.” Om daar een sterk wachtwoord van te maken, kunt u al die woorden bij elkaar proppen en ‘voor’ in ‘4’ veranderen. U kan een aantal vreemde tekens toevoegen, zoals een “1” voor de “ik” in “Kim” en een streepje tussen een paar woorden. Zo snel heeft u een sterk wachtwoord gemaakt: boek $ 4-K1M.
Uw Windows-gebruikerswachtwoord wijzigen
- Ga naar het menu Start.
- Druk op Instellingen.
- Selecteer Accounts.
- Klik op Aanmeldingsopties.
- Ga naar het gedeelte Wachtwoord. Druk daar op de knop Wijzigen en volg de stappen
-
6. Mac-gebruikers: controleer uw sleutelhangerwachtwoord en zorg ervoor dat het sterk is
Meestal is uw gebruikerswachtwoord hetzelfde als het wachtwoord van uw inlogsleutelhanger. (Voor een snelle opfriscursus: een sleutelhanger is een gecodeerde container waarin accountnamen en wachtwoorden worden opgeslagen. Je kunt ze gebruiken om allerlei gevoelige gegevens op te slaan.)
Omdat uw sleutelhangerwachtwoord zo belangrijk is, wilt u ervoor zorgen dat uw wachtwoord sterk is. U kunt als volgt het standaardsleutelhangerwachtwoord op een Mac wijzigen:
- Ga naar het Dock- of Apple-menu en zoek Systeemvoorkeuren.
- Selecteer Gebruikers en groepen.
- Selecteer vervolgens het beheerdersaccount dat u gebruikt en klik op Wachtwoord wijzigen.
- Voer uw huidige wachtwoord en uw nieuwe wachtwoord in.
- Voer uw hint in en selecteer Wachtwoord wijzigen.
Zodra u uw nieuwe en verbeterde wachtwoordcode hebt ingevoerd, zou deze veel veiliger moeten zijn.