de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

snellere of veiligere DNS-resolver in op Windows

snellere of veiligere DNS-resolver in op Windows

Zo stel je een snellere of veiligere DNS-resolver in op Windows

 

Als je naar een webpagina wilt navigeren moet daarvoor een ip-adres opgegeven worden. Nu zijn deze reeksen getallen voor het overgrote deel van de bevolking  niet eenvoudig te onthouden, en worden daarom een Uniform Resource Locator of url gebruikt. Standaard voorziet je internet-provider in een dns-resolver, die voor elke link het juiste ip-adres teruggeeft. Dns staat voor het Domain Name System dat bestaat uit nagenoeg eindeloze tabellen waarin elke weblink aan het juiste ip-adres gekoppeld is.

Als je problemen ervaart met de snelheid of betrouwbaarheid van de dns-resolver van je provider of graag een beter beveiligde en privacy-vriendelijkere oplossing wilt gebruiken zijn er verschillende commerciële aanbieders. Deze zijn in te stellen in Windows, via de Instellingen, het Configuratiescherm of het Opdrachtprompt. Onderstaande dns-resolvers zijn populair en moeten extra voordelen bieden:

  • Cloudflare: primair 1.1.1.1, secundair 1.0.0.1; Snel en betrouwbaar.
  • Google Public DNS: primair 8.8.8.8, secundair 8.8.4.4; De meest gebruikte ter wereld.
  • Cisco OpenDNS: primair 208.67.222.222, secundair 208.67.220.220; Bescherming tegen typefouten en malware.

De Europese Unie heeft ook plannen om een eigen dns-resolver op te gaan zetten, die op veel kritiek konden rekenen. Het doel is de privacy van klanten te verbeteren, aangezien providers flink geld kunnen verdienen aan de data over het surfgedrag van hun klanten.

Instellingen

Ga naar de Instellingen, Netwerk & Internet en klik op Ethernet of Wi-Fi, afhankelijk van de op dat moment gebruikte internetverbinding. Selecteer het netwerk waarmee je verbonden bent en klik onder IP-instellingen op Wijzigen.

Selecteer in het drop-down-menu Handmatig en schakel IPv4 in.

Lees verder https://nl.hardware.info/nieuws/81359/zo-stel-je-een-snellere-of-veiligere-dns-resolver-in-op-windows

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*