de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Wifi 7: de belangrijkste voordelen van de nieuwe standaard

Wifi 7: de belangrijkste voordelen van de nieuwe standaard

Vanaf dit jaar zien we de eerste apparaten met een wifi 7-modem. Maar gaan we ook echt voordelen van deze nieuwe standaard ondervinden? We leggen de belangrijkste verbeteringen uit in dit artikel.

Wifi 7-standaard

Op dit moment zien we steeds meer apparaten met wifi 6 en 6E-technologie op de markt verschijnen en toch loert een nieuwe standaard al om de hoek. Eind vorig jaar heeft Qualcomm de Snapdragon 8 Gen 2-chipset voorgesteld en die komt voor het eerst met een wifi 7-modem. Dat wil zeggen dat we vanaf begin volgend jaar de eerste apparaten mogen verwachten met de nieuwe standaard werken.

De nieuwe technologie die met wifi 7 komt, stelt veel meer voor dan ander cijfer. De vorige standaarden, wifi 6 stonden in het teken van een betere verbinding en dat op meer verschillende apparaten tegelijk. Met wifi 7, ook wel ‘here, 802.11be’ genoemd, ligt opnieuw de focus op snelheid. Wifi 7-modems halen een theoretische internetsnelheid van 40 gbps, dat is meer dan vier keer sneller dan het maximum van 9,6 Gbps dat wifi 6 en 6E behalen. Laat dat even bezinken.

Daarom is wifi 7 sneller

Natuurlijk worden deze cijfers niet uit de mouw geschud door de Wi-Fi Alliance, de organisatie die de standaard ontwikkelt. Er zijn heleboel technische verbeteringen die daar aan bijdragen

Wifi 7 verdubbelt het aantal MU-MIMO-streams van 8 bij wifi 6(E) naar 16. Dat heeft een grote impact op de netwerksnelheid. Maar er is nog een tweede belangrijke factor: een nieuwe technologie genaamd ‘Multi-Link Operation’ (MLO). Met wifi 6(E) verbindt elk apparaat met één van de drie netwerkbanden: 2,4 GHz, 5 GHz of 6 GHz. Elke band kan je beschouwen als een soort rijstrook op een autosnelweg en het zorgt voor een vlottere verbinding van al je apparaten. Dankzij de nieuwe MLO-technologie kan een apparaat gegevens verzenden en ontvangen via meerdere radiobanden tegelijk, wat de draadloze verbinding nog meer ten goede komt en latency of netwerkvertraging beperkt.

Afbeelding: Qualcomm

Minder verstoring

En uiteraard is er nog meer. Steeds meer routers en acces points schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet alleen omdat internet alomtegenwoordig is, maar ook omdat de isolatie van woningen nu eenmaal vraagt om extra wifi-punten voor een goede dekking.

Alleen riskeer je dat meer verschillende routers dicht bij elkaar voor verstoring zorgen. Daarom krijgen wifi 7-routers een groter deeltje van het draadloze spectrum. De nieuwe standaard krijgt een kanaalbandbreedte van 320 MHz, vergeleken met 160 MHz bij wifi 6(E) en 80 MHz bij wifi 5. Wifi 7 gaat daarnaast ook nog andere technieken gebruiken om verstoring tegen te gaan.

Meer over wifi 7

Op dit moment liggen de specificaties van wifi 7 nog niet volledig vast, hoewel de eerste apparaten dus in 2023 al op de markt komen. Verwacht wordt dat de standaard pas ergens in 2024 vastligt en dan pas zullen moeten fabrikanten van netwerktechnologie het volledige potentieel van wifi 7 kunnen gebruiken. Als je nu al dieper in wifi 7 wil duiken, verwijzen we je graag door naar informatie die Qualcomm alvast deelt op zijn website.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*