de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Wifi 7 de nieuwe norm ??

Wifi 7 de nieuwe norm ??

Wi-Fi 7 kan dezelfde drie frequenties gebruiken als Wi-Fi 6E, maar het zal twee keer zo snel zijn. Maakt dat Wi-Fi 6E al overbodig? Eigenlijk wel !!

Het probleem is nu dat er te veel verschillende standaarden zijn: Wi-Fi 5, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6E en, binnenkort, Wi-Fi 7 (bij nerds bekend als 802.11be). Zonder te verzanden in de technische details, leggen we uit wat de verbeteringen zijn van Wi-Fi 7 ten opzichte van eerdere versies, wanneer u routers, telefoons en andere apparaten met Wi-Fi 7 kunt verwachten en of u erop moet wachten of niet.

Wi-Fi 7 versus Wi-Fi 6 (en 6E)

Voor veel mensen is Wi-Fi 6 nog gloednieuw. Je hebt misschien nog geen Wi-Fi 6-router, zelfs als je telefoon en misschien een paar andere apparaten dit al ondersteunen.

En wat u waarschijnlijk wilt van elke wifi-upgrade zijn natuurlijk deze drie dingen: betere betrouwbaarheid, betere snelheid en beter bereik. In theorie zal Wi-Fi 7 op alle drie de aspecten presteren.

Bedrijven die Wi-Fi 7-chips maken, beloven nu al dat de nieuwe standaard bekabelde ethernetkabels zal vervangen. Maar dat moet met een korreltje zout worden genomen, want hoe snel het ook is, wifi werkt fundamenteel anders dan bekabelde netwerken.

Wi-Fi is ‘half-duplex’, wat betekent dat gegevens slechts in één richting tegelijk kunnen worden verzonden, terwijl ze tegelijkertijd in beide richtingen kunnen worden verzonden via een Ethernet-kabel. De beste vergelijking is een walkietalkie versus een telefoontje.

Met een walkietalkie moet je praten, wachten en luisteren naar het antwoord. Maar tijdens een telefoongesprek kun je op hetzelfde moment praten als de andere persoon.

Hoewel Wi-Fi 7 een aantal slimme trucs gebruikt om sneller dan ooit te gaan, zal het nooit netwerkkabels vervangen.

Om ter zake te komen, wi-fi 7 zal nog steeds dezelfde frequenties gebruiken als voorheen – 2,4 GHz, 5 GHz en 6 GHz – maar het kan sneller gaan en in theorie een beter bereik bieden dankzij de manier waarop het die drie banden kan gebruiken.

Er zijn drie belangrijke hoogtepunten:

320MHz kanaal breedte

De reden dat Wi-Fi 7 in staat is tot de hoogste snelheden ooit is grotendeels hieraan te danken. Om de cijfers in context te plaatsen, Wi-Fi 7 zal twee keer zo snel zijn als Wi-Fi 6E.

Wi-Fi 6E is beperkt tot 160MHz wat, zonder in de saaie details te treden, een overdrachtssnelheid van 1,2 Gbps betekent. Omdat Wi-Fi 7 twee keer de ‘kanaalbreedte’ kan gebruiken, heeft het een basissnelheid van 2,4 Gbps. Dit is overigens allemaal op de nieuwe 6GHz-frequentie.

Die snelheid van 2,4 Gbps is per stream en het is mogelijk voor een router en het apparaat waarmee het praat om meerdere streams te ondersteunen om deze snelheid te verhogen. Een stream is wat de gegevens tussen de router en uw apparaat draagt, dus het is alsof u vier Wi-Fi-verbindingen hebt om de snelheid te verviervoudigen.

Een Wi-Fi 7-router die vier streams tegelijk kan leveren, heeft dus een maximale snelheid van 9,6Gbps.

Zoeken in zijbalkquery

Voeg daarbij het feit dat Wi-Fi 7 tot 16 ruimtelijke streams ondersteunt (nog meer jargon, maar cruciaal twee keer het aantal dat wordt ondersteund door Wi-Fi 6 / 6E), betekent dat Wi-Fi 7 tot een verbazingwekkende 40 Gbps kan leveren. Dat is ongeveer 40 keer sneller dan de snelste breedband die momenteel beschikbaar is, zoals Virgin’s Gig 1.

Het is belangrijk op te merken dat dit allemaal theoretische snelheden zijn en dat de echte wereld interferentie en andere factoren introduceert die deze snelheden aanzienlijk verminderen. Maar omdat dit een probleem is voor alle Wi-Fi-standaarden, betekent dit dat Wi-Fi 7 nog steeds sneller zal zijn dan Wi-Fi 6 en 6E.

Vergeet niet dat je een compatibel Wi-Fi 7-apparaat nodig hebt – een telefoon, laptop of iets anders – dat ook Wi-Fi 7 ondersteunt. En om de hoogste snelheden te krijgen, moet het ook vier streams ondersteunen. Dit wordt meestal ‘4×4’ genoemd.

Helaas zal dat niet snel gebeuren. Zelfs nu, in 2022, kun je geen telefoon of ander apparaat kopen dat vier Wi-Fi 6E-streams ondersteunt. De best beschikbare is zogenaamde 2×2. Dat betekent dat zelfs als je de snelste, duurste Wi-Fi 6E-router hebt die 4,8 Gbps kan, de hoogst mogelijke theoretische snelheid eigenlijk de helft daarvan is.

Als we uitgaan van dezelfde situatie voor telefoons en laptops met Wi-Fi 7, is de hoogste snelheid die u ziet niet 9,6 Gbps, maar 4,8 Gbps.

En ervan uitgaande dat je ongeveer de helft daarvan in de echte wereld krijgt, is het 2,4 Gbps. Dat is nog steeds extreem snel in vergelijking met wat er vandaag beschikbaar is, en nog steeds twee keer zo snel als je gigabit-breedbandverbinding, als je het geluk hebt er een te hebben.

Multi-link werking

Dit is gloednieuw voor Wi-Fi 7 en maakt het mogelijk om het gebruik van de 5GHz- en 6GHz-frequenties samen te voegen om als één verbinding te werken. Meestal kan slechts één frequentie tegelijk worden gebruikt. Dit maakt echt hoge snelheden mogelijk, maar het heeft de telefoon, laptop of ander apparaat nodig om deze functie te ondersteunen.

Ook is de verbinding met Wi-Fi 7 niet vastgemaakt aan een specifiek kanaal of kanaalbreedte zoals tot nu toe het geval was. In plaats daarvan kunnen deze dingen dynamisch worden gewijzigd om de beste prestaties voor de omstandigheden te krijgen. Met andere woorden, als er geen interferentie is, kan de verbinding verschuiven van het gebruik van 160 MHz naar de volledige 320 MHz, en het kan vervolgens wijzigen welke van de drie beschikbare 320 MHz-kanalen op een bepaald moment in de tijd moet worden gebruikt.

Samen moeten deze functies ervoor zorgen dat Wi-Fi 7 over langere afstanden beter werkt dan mogelijk is met Wi-Fi 5, 6 en 6E.

4K-QAM

QAM is een andere grote factor in hoe snel gegevens via Wi-Fi kunnen worden verzonden. Het is moeilijk uit te leggen zonder nog meer jargon te gebruiken, maar simpel gezegd is QAM een methode om meer gegevens te verzenden voor elke 1 Hz frequentie. En hoe hoger het QAM-getal, hoe beter. Wi-Fi 5 ondersteunt 256-QAM en Wi-Fi 6 1024-QAM. Wi-Fi 7 verviervoudigt dit tot 4096-QAM, daarom staat het bekend als 4K-QAM.

Dit alles, samen met een paar andere nieuwe functies die de efficiëntie verbeteren, betekent dat Wi-Fi 7 de beste keuze zou moeten zijn als je een 1Gbps + breedbandverbinding hebt en 8K-video tegelijkertijd naar een paar tv’s in verschillende kamers wilt stomen, videogesprekken voert in 4K-resolutie en games in 4K streamt vanuit cloud gaming-services.

Wanneer is Wi-Fi 7 beschikbaar?

Hoewel Wi-Fi 7 nog in ontwikkeling is, horen we Qualcomm en MediaTek al chips aankondigen die de standaard ondersteunen.

In mei 2022 kondigde Qualcomm vier chips aan, de 1620, 1220, 820 en 620 onder zijn networking pro-merk, die zowel in thuisrouters als mesh-systemen kunnen worden gebruikt. Ze bieden theoretische pieksnelheden van respectievelijk 33, 21, 16 en 10 Gbps, waarbij alleen de 1620 de volledige aanvulling van 16 ruimtelijke stromen biedt.

Moet ik wachten op Wi-Fi 7?

Je kunt het antwoord nu waarschijnlijk al raden. Als je de prijzen van Wi-Fi 6E-routers en mesh-systemen hebt gezien, weet je al dat je kunt verwachten dat de eerste Wi-Fi 7-apparaten erg duur zijn.

En het is altijd de moeite waard om verder te wachten dan de allereerste apparaten, omdat de prijzen zullen dalen en je niet het risico loopt iets te kopen voordat Wi-Fi 7 is gecertificeerd, wat kan betekenen dat het niet volledig compatibel is met alle functies die de standaard uiteindelijk biedt.

Als u nu op zoek bent naar een nieuwe router, zou ik voor nu kiezen voor wifi 6 of wifi 6E in combinatie met een mesh systeem. Kost je ook best wel aardig wat maar dan kun je voorlopig [zeker de eerste 5 jaar ] mee voorruit.

Bovendien, tenzij je een 1Gbps + breedbandverbinding hebt, geeft zelfs een goed Wi-Fi 5  router in combinatie met een goed mesh-systeem je de snelheid en dekking die je nodig hebt, zonder dat het je echt veel kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*