de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Wat is wifi 6 en heb je het echt nodig?

Wat is wifi 6 en heb je het echt nodig?

Wat is wifi 6 ?

Iedereen wil snelle WiFi overal. Niets zo vervelend als een haperende Netflix of videoconferentie. Maar we hebben ook steeds meer apparaten in huis die WiFi gebruiken. Het begon met een laptop, smartphones kwamen erbij, tablets. Maar nu hebben we ook nog TV’s, horloges, koelkasten, wasmachines, vaatwassers, lampen, wekkers, omvormers van zonnepanelen en zo kunnen we nog lang doorgaan. Natuurlijk is WiFi 6 ook sneller: maximaal 9.6 Gbps tegenover 3.5 Gbps op de voorganger WiFi 5 (802.11ac). Dit is alleen een in de praktijk niet veel zeggend getal. Je verbinding met internet is bepalend voor daadwerkelijk snelheid die je kunt gebruiken voor het streamen en downloaden en die ligt gemiddeld in Nederland rond de 100/150 Mbps. Vele malen lager dan die max dus. WiFi 6 zet dus voornamelijk stappen in het slim bedienen van al die verschillende apparaten in onze netwerken.

Hogere snelheid

De maximale wifi-snelheid van wifi 6 is 3 keer hoger dan de topsnelheid van wifi 5. Dat zorgt bij een gemiddelde aansluiting niet direct voor sneller internet. Het zorgt er wel voor dat je binnen je eigen netwerk dingen sneller doorstuurt. Handig bijvoorbeeld als je films in hoge kwaliteit streamt vanaf je NAS. Ook behoud je langer een hoge snelheid. Zo kijk je ook series in de bijkeuken als dat nu nog niet kan.

Betere dekking

De nieuwe draadloze techniek van wifi 6 zorgt ook voor een betere wifi-dekking. Zo krijg je meer dan een hogere snelheid op grotere afstand van je router. Wifi 6 werkt op zowel een hoge als een lage frequentie. Die lage frequentie komt beter door dikke muren en plafonds. Zo heb je ook op een andere verdieping nog wifi. Ook de dekking en de snelheid van Multiroom wifi wordt hierdoor beter. Zo heb je echt wifi in het hele huis.

Welke apparaten?

Om te profiteren van alle mogelijkheden van wifi 6 heb je geschikte apparaten nodig. Deze zijn beperkt beschikbaar, maar nieuwe topmodellen smartphones en laptops hebben al wireless ax. Heb je bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10 of nieuwer of een iPhone 11? Hiermee maak je volledig gebruik van wifi 6. Oudere apparaten profiteren niet van hogere snelheden of beter bereik. Wel profiteer je hiermee van minder vertraging. Zo blijft je netwerk ook bij grote drukte stabiel.

Mocht je hierover meer willen weten kijk ook eens hier : https://fritzshop.nl/454-wat-is-wifi-6-een-uitleg-in-normaal-nederlands

Of hier: https://www.coolblue.nl/advies/wat-is-wifi-6.html

Maar werkt het ook echt?

Zie hieronder in het filmpje of het echt werkt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*