de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Wat is een router? En wat is het verschil met een modem?

Wat is een router? En wat is het verschil met een modem?

Als je thuis een internetverbinding hebt en je kan gelijktijdig internetten met bijvoorbeeld je laptop en je telefoon, dan heb je een router in huis. En ook een modem.

Als je dat niet wist, dan is dat niet vreemd. Want erg duidelijk over wat voor een apparaat je precies krijgt als je een internetabonnement afsluit is menig internetaanbieder niet.

In dit artikel vertel ik je wat handig is om te weten over het apparaat dat je van je internetaanbieder krijgt, en veelal thuis bij je geïnstalleerd wordt, zodra je een internetabonnement hebt afgesloten.

Wat is een router?

Een router is een apparaat dat verschillende netwerken met elkaar verbindt en tegelijkertijd ook van elkaar scheidt.

In de gemiddelde thuissituatie betekent dit dat de router het netwerk dat we internet noemen verbindt met je thuisnetwerk. Maar tegelijkertijd ook scheidt. Zodat de computers, maar ook telefoons en tablet-pc’s, in je thuisnetwerk vanaf internet niet direct zichtbaar zijn of te benaderen zijn.

Thuisnetwerk? Ja, ook jij hebt technisch gesproken de beschikking over een thuisnetwerk wanneer je je internetverbinding kunt delen met meerdere apparaten. Bijvoorbeeld je laptop en je telefoon of tablet-pc.

Maar je thuisnetwerk maakt het bijvoorbeeld tevens mogelijk dat je YouTube filmpjes vanaf je laptop kunt bekijken op de tv of bestanden kunt delen met andere pc’s.

Dat betekent dat de router in ons thuisnetwerk tevens de verbinding kan verzorgen tussen onze computers onderling en andere apparaten die onderdeel zijn van het thuisnetwerk.

Wat is een router? Wat is het verschil tussen router en modem?

Wat is de functie van een router?

De functie van een router is om te beginnen het scheiden van netwerken van elkaar.

Dit betekent zogezegd onder meer dat het daarmee onmogelijk wordt om onze computer direct via internet te benaderen. Want alle data die over het internet verzonden wordt, en die bestemt is voor onze computer, zal zich eerst bij de router moeten melden.

Lees verder https://www.personalcomputercare.nl/computervragen/netwerk/internet-modem-router.htm

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*