de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Waarom websites willen dat je passkey gebruikt

Waarom websites willen dat je passkey gebruikt

Steeds meer websites vragen gebruikers of ze een alternatieve inlogmethode willen instellen. Wat houdt die zogeheten passkey precies in en wat zijn de voordelen?

Het einde van het ouderwetse wachtwoord is volgens techreuzen nabij: in de toekomst gebruiken we alleen nog maar passkeys om in te loggen op onze accounts. Zo hoef je niet meer tientallen wachtwoorden te onthouden én ben je beter bestand tegen hackers.

Waarom websites willen dat je passkey gebruikt: 'Veiliger dan wachtwoord'

“Een passkey kun je zien als een veiligere versie van een wachtwoord”, vertelt Wout Funnekotter, hoofdredacteur van techsite Tweakers. “Een wachtwoord bedenk je vaak zelf en kan soms makkelijk te raden zijn, maar een passkey is een unieke combinatie van tekens die ook nog een cryptografisch versleuteld is. Niet te raden of te kraken dus, en daarom heel veilig.”

Een passkey hoef je niet te onthouden. In plaats daarvan wordt hij opgeslagen op een van je apparaten, meestal een smartphone. “Apple en Google werken hard om het beheer van die passkeys zo makkelijk mogelijk te maken, ook als bijvoorbeeld je telefoon niet in de buurt is of stuk is.”

Bij wachtwoorden vertrouwen we op iets dat we moeten onthouden, terwijl je met passkeys inlogt met iets dat je in je bezit hebt. Dat maakt het voor hackers veel lastiger om binnen te dringen; een wachtwoord stelen uit een database is makkelijker dan het stelen van je telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*