de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Waarom het onveilig is om met een openbaar wifi netwerk te verbinden

Waarom het onveilig is om met een openbaar wifi netwerk te verbinden

Het lijkt zo handig: even inloggen op het wifi netwerk van het vliegveld of een restaurant, zodat je daar nog wat mailtjes kunt wegwerken of een film kunt streamen. Experts waarschuwen echter dat dit erg onveilig is. We leggen uit waarom.

Een openbaar wifi netwerk kan door iedereen worden gebruikt. En precies daar schuilt het gevaar in, zegt wifi-expert Olaf Weijers van techsite Tweakers. “Er bestaat de mogelijkheid dat andere gebruikers, of zelfs de beheerder van het netwerk, datapakketjes van jou afvangen en de inhoud daarvan kunnen zien.”

Drie op de vijf mensen denken dat openbare wifi veilig is' | Internet | NU.nlVeel sites en apps beveiligd

De meeste apps en sites zijn daartegen beveiligd. Dat zie je bijvoorbeeld aan het slotje in de balk bovenin je webbrowser: deze laat zien dat alle data wordt beveiligd en dus niet zomaar kan worden uitgelezen als iemand een netwerk afluistert. “Maar het kan zijn dat een luie programmeur van een app die je gebruikt je dataverkeer onbeveiligd over het netwerk verstuurt.”

“Naast de inhoud van je dataverkeer kan ook de bestemming van je data worden achterhaald. Die gegevens kunnen ook wat over je zeggen, zoals welke diensten je gebruikt.” Bezoek je bijvoorbeeld een interne website van de overheid, dan weet een spion dat je ambtenaar bij die instantie bent en wellicht interessant bent om te hacken.

Gebruik een VPN

Volgens Weijers is er wel wat te doen tegen dit soort aftappraktijken: “Je kunt bijvoorbeeld een VPN gebruiken. Al je dataverkeer gaat versleuteld over dit VPN naar een server op internet. Iedereen die je data tapt, ziet enkel die VPN-verbinding, niet wat daaroverheen gebeurt.”

Maar dan moet je je wel met een VPN-server verbinden waarvan je de beheerder vertrouwt. Is dit een louche partij, dan kan de VPN-eigenaar jou net zo hard proberen af te luisteren via je dataverkeer.

‘Je betaalt met je data’

Weijers vindt dat je waakzaam moet zijn. “Wees je ervan bewust dat je bij gratis diensten vaak betaalt met je gebruiksdata. Voor het gebruik van openbare wifi netwerken is dit in sommige gevallen net zo.”

De veiligste optie is nog altijd om gewoonweg niet met het wifi netwerk te verbinden. Heb je toch met spoed internettoegang nodig op je laptop? Bij veel providers kun je een smartphone veranderen in een hotspot, waar alleen jouw laptop mee kan verbinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*