de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Via VPN het streamingaanbod van een ander land kijken: mag dat wel?

Via VPN het streamingaanbod van een ander land kijken: mag dat wel?

Een VPN inschakelen is niet alleen slim voor je privacy, want je kunt er ook series en films mee kijken die in Nederland niet beschikbaar zijn. Maar mag deze geoblocking omzeilen eigenlijk wel?

Geoblocking omzeilen met VPN: mag dat?

Als je in Nederland betaalt voor een streamingdienst, dan staat daar niet alles op wat bijvoorbeeld in de Verenigde Staten wel beschikbaar is. Zo kijk je nu in Amerika naar series als Pokerface, Star Trek: Discovery en Moon Girl and Devil Dinosaur, maar die zijn in Nederland niet beschikbaar. Dat wordt geoblocking genoemd: content exclusief voor specifieke regio’s beschikbaar maken.

Een VPN is een manier om deze geoblocking te omzeilen. Met een VPN kun je net doen alsof je computer of smartphone ergens anders is. Dat is ideaal om jezelf af te schermen van pottenkijkers, maar het is ook een manier om streamingdiensten te foppen. Als een streamingdienst namelijk denkt dat jouw apparaat in de Verenigde Staten is, kun je het aanbod van dat land bekijken.

Via VPN het streamingaanbod van een ander land kijken: mag dat wel?

Waarom is het aanbod niet overal hetzelfde?

Meestal zijn de exclusieve, originele series van streamingdiensten in elk land hetzelfde, maar andere series en films niet. Dat komt doordat streamingdiensten rechten moeten betalen om titels op hun platform te plaatsen. Die rechten bepalen hoe lang en in welke landen die series en films beschikbaar zijn.

Neem bijvoorbeeld de serie Luther. De nieuwe film staat exclusief op Netflix, maar de originele serie is gemaakt door de BBC en de rechten zijn vervolgens verkocht aan verschillende streamingdiensten. Dat betekent dat je Luther in Nederland kunt streamen bij HBO Max en in de Verenigde Staten bij Hulu. Deze rechten verlopen na een bepaalde tijd, waarna de serie mogelijk naar een andere streamingdienst verhuist.

Lees verder https://www.androidplanet.nl/nieuws/geoblocking-omzeilen-vpn/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*