de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Verwijder de standaard apps in Windows

Verwijder de standaard apps in Windows

Zo verwijder je apps die standaard in Windows zitten

Het besturingssysteem Windows komt met een forse lijst aan voorgeïnstalleerde apps, zoals Mail, Kalender, een klok, het weer en meer. Lang niet elke gebruiker gebruikt deze applicaties, aangezien er voldoende alternatieven beschikbaar zijn. Niet al deze apps kunnen echter direct verwijderd worden, omdat Microsoft dit geblokkeerd heeft. Als je toch ruimte wilt besparen kan dat via de terminal.

Eerst kun je proberen een app te verwijderen uit de lijst door in het Startmenu naar Alle apps te gaan en met de rechter muisknop op een app te klikken, en Verwijderen te kiezen. Voor de toepassingen waar dit niet kan moet je de terminal openen, administratorrechten zijn in dit geval niet nodig. Voer onderstaand commando in om de lijst met appnamen op te vragen:

winget list

De namen komen niet altijd overeen met de naam die in het Startmenu wordt weergegeven. Om een app te verwijderen gebruik je onderstaand commando waarin appnaam vervangen wordt door de naam uit de lijst, en vergeet de dubbele aanhalingstekens niet.

winget uninstall "appnaam"

Zo kun je de apps verwijderen waarvan Microsoft wil dat je ze behoudt. Als je een van deze applicaties toch weer wilt installeren kun je deze opzoeken in de Microsoft Store.

Er zijn ook diverse programma’s die het zelfde doen onder andere Winslap [ hier uitleg en download https://itigic.com/nl/winslap-free-program-to-improve-privacy-in-windows-10/ ] en de portable app Optimizer [ hier te downloaden https://github.com/hellzerg/optimizer ] maar pas altijd op met zulke programma’s voor je het weet haal je meer weg dan nodig is !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*