UTP-kabel maken? Dit moet je erover weten en dit heb je nodig
De snelste, meest stabiele en betrouwbaarste verbinding met je netwerk en met internet maak je ook vandaag de dag nog steeds met een ouderwetse kabel. Of, om in netwerktermen de spreken, een UTP-kabel ofwel een Ethernetkabel. Die overigens ook wel netwerkkabel wordt genoemd. Weten dat UTP-kabel onder verschillende namen te verkrijgen is, kan handig zijn. Want UTP-kabel wordt onder al die namen verkocht. Dan is een dergelijke kabel tevens te verkrijgen met verschillende maximale datasnelheden en bandbreedtes, en in platte en ronde uitvoering.Even de tijd nemen om te bekijken welke UTP-kabel je in jouw situatie het beste kunt maken, is dan ook zeker de moeite waard.
Dit is handig om over de UTP-kabel te weten
Ook jij maakt ongetwijfeld gebruik van WiFi. WiFi is een draadloos netwerktechnologie waar elk computernetwerk, en dus ook je thuisnetwerk, gebruik van maakt. Bij WiFi wordt data via radiogolven over het netwerk verstuurd.Minder bekent is wellicht Ethernet. Ook Ethernet is een netwerktechnologie. Alleen worden bij Ethernet draden gebruikt om de data te transporteren over het netwerk.
Om deze reden wordt UTP-kabel ook wel Ethernetkabel of simpelweg netwerkkabel genoemd.
UTP is de afkorting van Unshielded Twisted Pair. In het Nederlands vertaald zouden we kunnen spreken van onbeschermde bedrading die in paren van 2 in elkaar gevlochten zit. Dit type kabel wordt standaard gebruikt in computernetwerken om computers en andere apparatuur in een netwerk met elkaar te verbinden.
Wanneer er echter over een lange afstand een netwerkkabel moet worden gelegd, die in de buurt zal komen te liggen van stroomdraad of andere storingsbron, dan is het aan te bevelen om zogenaamde STP-kabel te gebruiken. STP staat voor Shielded Twisted Pair. Ofwel beschermde bekabeling.
Het beschermingsmateriaal in een dergelijke kabel zorgt ervoor dat er geen overspraak, ofwel storing, kan ontstaan tussen twee typen bekabeling die dicht tegen elkaar aanliggen. Zoals bijvoorbeeld stroomdraad en netwerkkabel.
Lees verder: https://www.personalcomputercare.nl/computervragen/netwerk/utp-kabel-maken.htm