de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

USB 3 of USB-C? Dit zijn de verschillen tussen de soorten laadkabels

USB 3 of USB-C? Dit zijn de verschillen tussen de soorten laadkabels

Veel mensen hebben in huis wel een laatje waar een enorme wirwar aan verschillende kabeltjes in opgeborgen ligt. Je weet namelijk nooit wanneer je dat oude cameraatje toch weer tevoorschijn wilt halen, of wanneer iemand die oude smartphone wilt lenen. Welke kabeltjes zijn er allemaal? En waarin verschillen deze kabels van elkaar? Kassa zet het op een rij!

usb-c usbc kabel snoer oplader 1127

Welke soorten zijn er?

Als we smartphones als uitgangspunt nemen, zijn de mogelijkheden beperkt. Oudere Android-telefoons gebruiken micro-USB. Wat nieuwere Android-toestellen maken gebruik van USB-C. En Apple is wat aansluitingen betreft een wat vreemde eend in de bijt: voor het opladen van je Apple-telefoon wordt momenteel nog altijd een lightning-adapter gebruikt.

Binnenkort wordt alles hetzelfde

Apple maakt gebruik van een uniek, eigen type oplader. De vermoedelijke reden is om zo meer te kunnen verdienen aan de verkoop van opladers. Gelukkig heeft de Europese Unie daar een stokje voor gestoken. Vanaf 28 december 2024 is het namelijk verplicht om een USB-C poort te hebben op elk apparaat! Of het nu smartphones, koptelefoons, draagbare speakers of tablets zijn. De wet is ingesteld om meerdere redenen, waaronder het verminderen van afval en het harmoniseren van snelladers. Over enige tijd zal die enorme verzameling van verschillende kabeltjes dus tot het verleden behoren.

Met welke oplader is de batterij het snelste vol?

Bij opladers wordt vaak het vermogen (in watt) of de stroomsterkte (in ampère) genoemd. Die waardes bepalen hoe snel de batterij van je smartphone weer vol zit. De goedkoopste opladers leveren 5 watt/1 ampère, waardoor opladen tot wel 5 uur duurt. Met een oplader van 10 of 12 watt (2,1 of 2,4 ampère) gaat opladen al dubbel zo snel. Bovendien laad je hiermee ook apparaten met een grotere batterij op, zoals tablets.

Lees verder : https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/usb-3-of-usb-c-dit-zijn-de-verschillen-tussen-de-soorten-laadkabels

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*