de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Stop met het plaatsen van uw Mesh Router op de verkeerde plek

Stop met het plaatsen van uw Mesh Router op de verkeerde plek

De locatie van uw mesh-router kan uw wifi vertragen. Hier is waar je het moet plaatsen.

tp-link-deco-1
Mesh-routers gebruiken meerdere apparaten om een beter wifi-signaal door uw hele huis door te geven, maar de locatie is belangrijk wanneer u ze instelt.

Ik heb de afgelopen jaren besteed aan het testen en beoordelen van Wifi-routers door CNET, en als er één ding is dat ik heb geleerd, is het dit: in de meeste huizen is de meest zinvolle manier om de wifi-verbinding te verbeteren, upgraden naar een mesh-router.

De redenering hier is simpel. Traditionele routers geven een wifi-signaal af vanaf één punt in uw huis, maar mesh-routers gebruiken meerdere apparaten om een bruikbaar signaal uit te voeren vanaf meerdere punten in uw huis. Dat maakt ze meer als een team van routers die samenwerken om uw verkeer terug te sturen naar de modem. Het is een veel betere benadering van thuisnetwerken, vooral in grote huizen met meerdere verdiepingen, waar een traditionele, single-point router u waarschijnlijk met dode zones achterlaat in de kamers die het verst weg zijn. Ze kunnen zelfs een aanzienlijk verschil maken in kleinere huizen, vooral als je dode zonekamers hebt waar de snelheden niet zo snel zijn als je zou willen.

De meeste mesh-routers zijn vrij eenvoudig om mee aan de slag te gaan: sluit gewoon één apparaat aan op uw modem met een Ethernet-kabel, sluit het aan en volg vervolgens de instructies in de app van het systeem. Van daaruit moet je plekken kiezen voor de resterende satellietverlengers, die soms ook knooppunten worden genoemd (of “Punten” als je een Nest Wifi-gebruiker bent). Toch wilt u nadenken over waar u de dingen plaatst, omdat hun specifieke locatie een aanzienlijke invloed zal hebben op de prestaties van het systeem. Hier zijn enkele richtlijnen om in gedachten te houden terwijl u onderweg bent. (U kunt ook onze tips bekijken over de beste locatie voor uw wifi-router en hoe u uw wifi-thuisnetwerk kunt beschermen tegen hackers.)

Waar moet je je mesh router neerzetten?

netgear-orbi-quad-band-wi-fi-6e-mesh-router.png
Mesh-routers en andere wi-fi-apparaten presteren het beste wanneer ze zich in de open lucht en van de grond bevinden.

Netgear

Zoals bij de meeste draadloze transmissies, is er niet veel nodig om uw wi-fi-signaal te verstoren en te vertragen. Daarom is het belangrijk om uw mesh-extenders strategisch te plaatsen, op locaties waar ze op hun best kunnen presteren.

De hoofdrouter verplaatsen

Allereerst wilt u dat de hoofdrouter in uw installatie – het mesh-apparaat dat is aangesloten op uw modem – zich zo centraal mogelijk in uw huis bevindt. Dat is dezelfde aanpak die u zou volgen met een enkele router, en de redenering is hetzelfde: routers sturen wifi-signalen in alle richtingen, dus het plaatsen van uw router op een centrale locatie in uw huis zal het meeste uit uw verbinding halen.

Dat geldt dubbel voor mesh-systemen, waarbij de sterkte van de verbinding in de buurt van uw extenders grotendeels afhangt van de sterkte van het inkomende signaal van de hoofdrouter. Een sterkere verbinding tussen de twee helpt ervoor te zorgen dat u de hoogst mogelijke wifi-snelheden in uw hele huis bereikt.

Uw opties voor het verplaatsen van de router lijken mogelijk beperkt door de locatie van uw modem en de inkomende bedrading voor de internetverbinding van uw huis. Een extra lange Ethernet-kabel kan hier van pas komen, waardoor u de vrijheid hebt om de router indien nodig weg te bewegen van waar de modem zit. Als dat onpraktisch is, wil je op zijn minst die hoofdrouter naar buiten verplaatsen, en het liefst zo hoog mogelijk van de grond.

asus-mesh-placement-dos-en-donts.png
Deze gids van Asus benadrukt een mesh-vuistregel – probeer voor de beste prestaties elk apparaat in uw opstelling niet meer dan twee kamers verwijderd te houden van een andere.

Asus

Verplaats die extenders

Zodra u de hoofdrouter op de best mogelijke plek hebt, wilt u goede plekken voor de extenders uitkiezen. Bij de meeste systemen kunt u elk apparaat met een Ethernet-kabel op de hoofdrouter aansluiten voor de hoogst mogelijke snelheden, maar de meeste gebruikers geven er de voorkeur aan om alles draadloos aan te sluiten. In dat geval wilt u extra strategisch zijn over waar u de extenders in uw hele huis plaatst.

Nogmaals, in de open lucht en van de grond is je beste gok voor een duidelijk signaal, maar je zult ook wat aandacht willen besteden aan de lay-out van je huis, omdat fysieke obstakels tussen de hoofdrouter en de extenders de dingen kunnen vertragen.

Een goede vuistregel is over het algemeen om te proberen de apparaten in uw mesh-opstelling niet meer dan twee kamers van elkaar verwijderd te houden. Dat varieert van huis tot huis, vooral als de jouwe is gebouwd met dichte materialen zoals baksteen of beton in de muren die moeilijk kunnen zijn voor wifi-signalen om door te dringen. Je zult ook willen uitkijken voor elektronische interferentie van tv’s en andere grote apparaten, dus als je een mesh-extender in de keuken plakt, weersta dan de drang om het weg te stoppen bovenop de koelkast en verplaats het helemaal weg van je apparaten.

IMG-2100
De meeste mesh-systemen worden geleverd met bijbehorende apps die plaatsingshandleidingen voor uw apparaten, signaalsterktecontroles en andere diagnostische hulpmiddelen bevatten om u te helpen ervoor te zorgen dat u alles op de best mogelijke plek hebt.

Meubels kunnen ook wifi-signalen blokkeren, dus als je iets groots of omvangrijks tussen twee van je mesh-apparaten hebt, overweeg dan om ze te verplaatsen. Aquaria zijn een andere klassieke antagonist voor uw mesh-opstelling, omdat wi-fi het moeilijk heeft om door water te verzenden.

De beste manier om ervoor te zorgen dat uw mesh-netwerk zo goed mogelijk is verbonden, is door de app te openen en de signaalsterkte van elk apparaat te controleren, iets wat de meeste systemen bieden. U kunt ook systeemspecifieke richtlijnen online vinden via de onderstaande links:

Vermijd deze dode zones

Als je een achterhoek van je huis hebt waar het signaal uitvalt, kan het verleidelijk zijn om een mesh-extender in het midden van die dode zone te steken om je snelheden te verhogen. In veel gevallen zou dat een vergissing zijn.

Vergeet niet dat, net als uw telefoon of laptop, uw mesh-extenders draadloos verbinding moeten maken met de hoofdrouter in uw installatie. En als die achterhoek een dode zone is voor je telefoon of laptop, dan is het waarschijnlijk ook een dode zone voor je mesh-extender.

De betere aanpak is om die extender naast de dode zone op een plek te plaatsen waar het gemakkelijker is om verbinding te maken met de hoofdrouter. In sommige gevallen kan dat halverwege tussen de dode zone en de hoofdrouter liggen, maar misschien moet u een beetje experimenteren. Raak de sweet spot en het wifi-signaal dat het uitzendt, moet gezond zijn en een die zich uitstrekt tot in de dode zone om het weer tot leven te brengen.

Mobiele telefoon met internetsnelheid testresultaten van 33.36 MBS
Een goede snelheidstest helpt u te begrijpen hoe uw wifi zich van kamer tot kamer houdt.

Een snelheidstest uitvoeren

Afgezien van de diagnostische hulpmiddelen in de app van uw mesh-router, is de snelste manier om de prestaties van uw systeem te controleren, het uitvoeren van enkele snelheidstests. Er zijn tal van gratis services online die we aanbevelen, die u allemaal de upload- en downloadsnelheden vertellen op elk apparaat dat u binnen een minuut of minder gebruikt.

Voor de beste informatie pak je je laptop of telefoon en voer je meerdere snelheidstests uit in elke kamer van je huis waar je een bruikbaar wifi-signaal nodig hebt. Uiteindelijk moet je een goed idee hebben van waar snelheden het stabielst zijn en waar ze dalen. Van daaruit kunt u proberen uw extenders te verplaatsen om te proberen dingen in evenwicht te brengen, of u kunt overwegen een extra extender te kopen om eventuele gaten op te vullen. Hoe dan ook, uw huis moet helemaal klaar zijn met een sterk signaal waar u het ook nodig hebt.

Onze topkeuzes voor mesh-wifi-routers dit jaar op rij, met de Google Nest in het midden.
Het uitvoeren van een snelheidstest kan u helpen de beste plek te vinden om uw mesh-router te plaatsen.

Andere dingen om te overwegen voor uw mesh-router

Vergeet niet dat uw mesh-router alleen snelheden kan bieden die net zo snel zijn als waar u voor betaalt bij uw ISP. Als de snelheden in uw huis op grote schaal onvoldoende zijn, is het misschien tijd om te overwegen om te upgraden naar een sneller plan (en het is misschien de moeite waard om te kijken of uw ISP u een paar dagen een sneller plan laat proberen om te zien of dat inderdaad het probleem is). Uw internetprovider kan u mogelijk ook voorzien van een bijgewerkte modem die om te beginnen betere, hogere snelheden naar uw mesh-systeem brengt. Kan geen kwaad om het te vragen.

Als snelheden nog steeds langzamer lijken dan je zou willen en je ISP niet het antwoord is, dan zijn er een paar andere dingen die je kunt proberen. Om te beginnen, als de modem van uw provider een gateway-apparaat is dat ook dienst doet als router, wilt u het wifi-netwerk uitschakelen zodat het geen interferentie veroorzaakt voor het wifi-netwerk van uw mesh-systeem.

Over interferentie gesproken, het is mogelijk dat het wifi-netwerk van een buurman het jouwe verstoort. Om dat te verhelpen, spring je naar de app van je mesh-router en zoek je naar kanaalinstellingen waarmee je je netwerk kunt afstemmen op een ander deel van de wifi-ethergolven, mogelijk weg van het kanaal dat nabijgelegen netwerken gebruiken. U wilt er ook voor zorgen dat de firmware van uw mesh-systeem up-to-date is, wat gemakkelijk te controleren zou moeten zijn in de app.

Voor de originele pagina in Engels : https://www.cnet.com/home/internet/stop-putting-your-mesh-router-in-the-wrong-spot/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*