de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Ransomware: wat is het en hoe bescherm je jouw apparaten?

Ransomware: wat is het en hoe bescherm je jouw apparaten?

Het is één van de vervelendste digitale gevaren van dit moment: ransomware. Gebruikt door cybercriminelen om niet alleen toegang te krijgen tot jouw systemen, maar deze (deels) ook te vergrendelen waarna er losgeld wordt geëist om dit weer op te heffen. Alle reden dus om te voorkomen dat jouw systemen worden gehackt met ransomware, maar hoe? In dit artikel leggen we je uit wat ransomware is, hoe je het herkent en het belangrijkste: wat je er zelf tegen kunt doen.

ransomware op computer

Wat is ransomware?

Simpel gezegd is ransomware kwaadaardige software, ook wel malware genoemd, die een grote impact kan hebben op jouw computer of bestanden. Zo kan ransomware gebruikt worden om een computer volledig te blokkeren of bijvoorbeeld een deel van de bestanden te versleutelen waardoor je er zelf niet meer in kunt. De daders vragen vervolgens om losgeld (in het Engels ransom, vandaar de naam ransomware) en pas wanneer dat is betaald krijg je (mogelijk) weer toegang tot jouw computer en/of de bestanden die werden versleuteld. Naast ransomware worden ook wel de termen cryptoware en gijzelsoftware gebruikt voor deze vorm van malware.

In de meeste gevallen richten cybercriminelen zich met ransomware op bedrijven en instellingen, omdat daar vaak meer geld te eisen valt. Maar ook als particuliere gebruiker is het belangrijk om goed op te letten, want ook jij kunt het slachtoffer worden van cybercriminelen. In dat soort gevallen worden bijvoorbeeld archieven vol foto’s en muziek of andere soorten bestanden vergrendeld en in de ergste gevallen kun je ook back-ups verliezen, als deze niet op een veilige manier zijn opgeslagen.

Lees verder: https://id.nl/huis-en-entertainment/computer-en-gaming/software/ransomware-wat-is-het-en-hoe-bescherm-je-jouw-apparaten?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*