de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Hoe je een ransomware aanval meestal voorkomen kunt

Hoe je een ransomware aanval meestal voorkomen kunt

Dat moet schrikken zijn. Als je je computer aan zet, maar je hebt ineens geen toegang meer tot je computer en je bestanden. Wanneer je dat gebeurt ben je slachtoffer van een ransomware aanval.

Ransomware aanvallen zijn altijd bedoeld om slachtoffers geld te ontfutselen. Want nadat het losgeld betaald is, krijgt het slachtoffer doorgaans weer normaal toegang tot de computer en de bestanden.

Doorgaans. Want je zult niet de eerste zijn die na het betalen van het gevraagde losgeld moet ontdekken dat je nog steeds geen toegang hebt tot je computer en je bestanden.

Voorkomen dat je slachtoffer wordt van ransomware is gelukkig betrekkelijk eenvoudig.

 

Een ransomware aanval voorkomen

Hoe komt ransomware je computer binnen?

Het klinkt wellicht wat vreemd in dit kader. Maar als het om ransomware gaat, dan ben je beter af met een professionele boevenbende dan met een amateur die je het leven zuur maakt vanaf een zolderkamertje.

Want om na een aanval van gijzelsoftware weer toegang te krijgen tot je bestanden is een sleutel nodig om ze te kunnen ontsleutelen. En precies daar wil het nog wel eens fout gaan wanneer je te maken hebt met een stel amateurs. Lieden die je wel laten betalen maar je vervolgens niet de juiste sleutel kunnen geven om je bestanden te ontsleutelen.

Iets wat zonder meer zal betekenen dat je: en je geld en al je persoonlijke bestanden kwijt bent.

Raadzaam is dan ook om alles te doen wat in je vermogen ligt om ransomware zo ver mogelijk bij je pc vandaan te houden.

Gelukkig is dat niet zo heel moeilijk.

Want ransomware komt niet zomaar je computer binnen. Ransomware heeft namelijk altijd een actie van jou nodig om actief te kunnen worden.

Echter, dit weten cybercriminelen ook maar al te goed. De manier waarop ransomware werkt is dan ook zonder uitzondering: proberen je te verwarren, te verleiden of op het verkeerde been te zetten, zodat je de vereiste actie zult gaan doen.

Via de telefoon

Een van de manieren om dat te doen is via de telefoon.

Zo zou je bijvoorbeeld zogenaamd een telefoontje kunnen krijgen van Microsoft. Een telefoontje waarin een medewerker je probeert wijs te maken dat er iets mis is met je computer. Maar dat hij of zij het probleem voor je op kan lossen als je toegang geeft tot je computer.

Wanneer je een dergelijk telefoontje krijgt, dan hoef je alleen dit maar te onthouden: Microsoft zal je nooit en te nimmer bellen.

Dat houdt inderdaad in dat elk telefoontje dat zogenaamd afkomstig is van Microsoft nep is, en dat je het gesprek simpelweg zo snel mogelijk moet beëindigen.

Je wordt aangeraden op dezelfde manier te handelen wanneer andere grote bedrijven, zoals KPN, Ziggo of je bank je op vergelijkbare wijze benaderen. Want ook deze bedrijven zullen je nooit en te nimmer zelf bellen om je te vertellen dat je een probleem hebt, en dat je nu direct iets moet doen.

Als je echt serieus twijfelt, dan kun je altijd nog het volgende doen: vraag de naam en het directe telefoonnummer van degene die je aan de lijn hebt en beloof hem of haar dat je direct terug zult bellen. Meestal zal dan aan het gesprek snel een einde komen.

Lees hier verder wat je moet doen om dit te voorkomen en nog meer tips en trucs voor je computer https://www.personalcomputercare.nl/computervragen/onderhoud/ransomware-aanval-voorkomen.htm#

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*