de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Nu geen reden om verder te verglazen

Nu geen reden om verder te verglazen

Ziggo-directeur over toekomst van coax

Leo-Geert van den Berg

De zelf opgestelde deadline van twee jaar is niet gehaald − de coronapandemie zal ongetwijfeld aan het uitstel hebben bijgedragen − maar na ruim drie jaar hebben alle Ziggo-klanten toegang tot het 1Gbit/s-abonnement. Sinds VodafoneZiggo in oktober 2019 aankondigde heel Nederland van Docsis 3.1 te willen voorzien, is niet alleen ons internetgebruik flink veranderd door covid, maar is de Nederlandse markt voor vast internet ook anders. Zo heeft de aanleg van glasvezel vooral door KPN, T-Mobile en Delta een flinke impuls gekregen. Steeds meer Nederlanders krijgen daardoor toegang tot symmetrische gigabitverbindingen die bovendien minder kosten dan Ziggo’s internetpakketten, met uitzondering van aanbiedingen. Daarnaast wordt er op dit moment getest met 20Gbit/s-glasverbindingen, terwijl de huidige technische max bij coax 10Gbit/s lijkt te zijn met het Docsis 3.1-protocol.

We vragen VodafoneZiggo daarom naar de huidige staat van het hybride glasvezelcoaxnetwerk, zoals de provider het noemt, en de toekomst van coax. We spraken met Leo-Geert van den Berg, nu zeven jaar director fixed networks en daarmee verantwoordelijk voor de hele vaste infrastructuur van VodafoneZiggo, van de datacenters van de provider tot aan het kastje bij de klant thuis.

Docsis

Docsis, kort voor Data Over Cable Service Interface Specification, is het protocol waarmee aanbieders als Ziggo internet kunnen leveren via de coaxkabel. Het gros van Ziggo’s netwerk is glasvezel, alleen het deel van de wijkkast naar de modem is coax. Ziggo gebruikt nu Docsis 3.1, waarmee theoretische snelheden tot 10Gbit/s down en 2Gbit/s up mogelijk zijn. Met de volgende stap, Docsis 4.0, zijn uploads van 6Gbit/s mogelijk. Tweakers schreef eerder een achtergrondartikel over Docsis 3.1.

Hoe zag de overgang naar Docsis 3.1 en het huidige 1Gbit/s-abonnement eruit?

“Dat was een grote klus, waarbij we in een aantal jaren tijd het netwerk geüpgraded hebben om ervoor te zorgen dat we uiteindelijk die gigabitsnelheden konden aanbieden, maar daarbij ook gelijk meer capaciteit op het netwerk en een betere kwaliteit creëerden. Met de upgrade hebben we veel oude onderdelen in het netwerk vervangen door nieuwe onderdelen. Uiteindelijk zijn er 7,3 miljoen connectoren in de straatkasten, 1,7 miljoen aansluitkabels en 440.000 versterkers vervangen. In december hebben we in Soest de laatste regio aangesloten.”

“Naast het vervangen van die hardware, zijn we van Docsis 3.0 naar Docsis 3.1 gegaan. Met dat nieuwe protocol kunnen we hogere snelheden, lagere latency en hogere betrouwbaarheid bieden. Daarvoor moet je een juiste modem hebben met de juiste chipset die ook het protocol aankan. Dus naast dat we het netwerk vervangen en Docsis 3.1 uitrollen, hebben we nieuwe modems geïntroduceerd aan klanten die hogere snelheden willen hebben. Sinds vorig jaar zijn we ook actiever grotere groepen klanten Docsis 3.1-modems aan het geven. Dus ook aan abonnees die niet een gigabitabonnement hebben. We zien namelijk dat die Docsis 3.1-modems de beste modems zijn, waar klanten thuis ook betere wifi mee hebben.”

Lees verder: https://tweakers.net/reviews/10706/ziggo-directeur-over-toekomst-van-coax-nu-geen-reden-om-verder-te-verglazen.html

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*