de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Maximale wifi snelheid Welke snelheid kan je halen zonder interferentie?

Maximale wifi snelheid Welke snelheid kan je halen zonder interferentie?

Langzame Wifi

Wat te doen bij langzame wifi? Het is een veel gehoorde vraag bij internetproviders. Veelal gevolgd door de opmerking; “Ik betaal niet voor langzame wifi”. De laatste opmerking klopt overigens wel. Je betaald voor een internetverbinding en de meeste providers leveren hier wifi bij. Toegegeven; de providers, of eigenlijk de marketing bureaus er achter, communiceren wel erg op het randje waardoor de illusie wordt gewekt dat de provider verantwoordelijk is voor jou wifi netwerk. Uiteindelijk is de gebruiker zelf verantwoordelijk voor zijn wifi.

vector internet snelheid test sjabloon 27497358 Vectorkunst bij Vecteezy

Maximale snelheid

De wifi snelheden op 2,4 GHz zijn nog vrij helder. Zonder verstoring op kanaalbreedte 20 Mhz is hier maximaal 54 Mbps te halen. In de praktijk zal een mobiele telefoon op 2,4 GHz ergens tussen de 40 en 50 Mbps halen en indien er verstoringen zijn is dit uiteraard minder

De maximale snelheden op 5 GHz zijn anders. Hier moet je rekening houden met de wifi standaard die gebruikt wordt. Gebruik je de 802.11n standaard uit 2009 dan haal je met een kanaalbreedte van 40 Mhz maximaal 150Mbps. Let wel bij wifidrukte ben je wettelijk verplicht plaats te maken voor je omgeving en moet je terug naar een kanaalbreedte van 20 Mhz en dus een maximale snelheid rond de 72 Mbps.
Gebruik je de 802.11AC standaard dan haal je met een kanaalbreedte van 160Mhz maximaal 866,7Mbps, met een kanaalbreedte van 80 Mhz haal je maximaal 433,3Mbps, met een kanaalbreedte van 40Mhz haal je maximaal 200Mbps en met een kanaalbreedte van 20 Mhz haal je maximaal 86,7Mbps.

Let wel op. Deze snelheden zijn de theoretisch maximale snelheden. Door de vele factoren in de omgeving die interferentie veroorzaken zal de snelheid in de praktijk soms veel langzamer uitvallen. Door wifi frequenties en wifi kanalen aan te passen kan dit vaak een stuk verbeterd worden.

Lees verder : http://www.botsenbytes.nl/academy/internet/wifi/maximalewifisnelheid.php

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*