de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Laat je niet hacken: tips om een veilig en sterk wachtwoord te maken én bewaren

Laat je niet hacken: tips om een veilig en sterk wachtwoord te maken én bewaren

Het zal je maar gebeuren. Je online account is gehackt en al jouw privégegevens liggen op straat. “Had ik maar niet overal hetzelfde wachtwoord gebruikt.” Laat het niet zover komen. Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, geeft tips om vandaag nog een veilig wachtwoord te bedenken en te onthouden. 

Kies voor een wachtwoordzin

Hoe verleidelijk het ook is om voor ieder account hetzelfde wachtwoord te gebruiken, slim is het niet. Ga er daarom even goed voor zitten en bedenk een uniek wachtwoord. Dit hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. “Een wachtwoord moet vooral zo lang mogelijk zijn”, laat Verlaan weten. Denk bijvoorbeeld aan een wachtwoordzin.

Bij het aanmaken van een wachtwoord denken we vaak aan een woord dat veel bijzondere tekens bevat, maar een wachtwoordzin is vaak nóg sterker. Dit vanwege de lengte van het wachtwoord. Ook kun je in een wachtwoordzin spaties gebruiken en dit wordt vaak over het hoofd gezien. Een voorbeeld van een sterke wachtwoordzin is volgens Verlaan: “Ik eet elke week twee borden boerenkool”.

Laat je niet hacken: tips om een veilig en sterk wachtwoord te maken én bewaren

Verschillende woorden als wachtwoord

Naast een wachtwoordzin, kun je ook minimaal vier woorden aan elkaar koppelen, vertelt Verlaan. Bijvoorbeeld: panda, bier, eiland en droom. “Het wachtwoord kun je onthouden door er een verhaal van te maken, zoals ‘Ik droom over een panda met een biertje in zijn hand op een eiland’.”

Bedenk een sterk wachtwoord met dit spelletje

Wil je het maken van je wachtwoord iets leuker maken? Op de website Laat je niet hack maken – gemaakt door Verlaan en zes professionele hackers –  wordt uitgelegd hoe je een sterk wachtwoord kunt aanmaken met behulp van de Diceware-methode. Het werkt zo:

  • Gooi vijf keer achter elkaar een dobbelsteen en noteer bij iedere worp het getal dat je gooit.
  • Er ontstaat een vijfcijferige reeks, die overeenkomt met een woord uit deze lijst. Herhaal dit proces minimaal vier keer. Op deze manier ontstaat er een reeks van vier willekeurige woorden, zoals ‘aanbod boef augurk zondag’. Dat is vervolgens je wachtwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*