de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Hoeveel apparaten kun je koppelen aan je wifi-netwerk?

Hoeveel apparaten kun je koppelen aan je wifi-netwerk?

Merk je dat je wifi-netwerk traag is of dat er vaker problemen opduiken? Mogelijk heb je dan veel apparaten geïnstalleerd. Maar wanneer zijn er teveel aanwezig?

 

Op zich kan het geen kwaad lekker veel apparaten toe te voegen aan je wifi-netwerk. Zeker niet wanneer je een doorsneegebruiker bent. Een paar smartphones, een televisie of mediaspeler, hier en daar een tablet en mogelijk wat printers of gameconsoles; dat mag allemaal niet deren. Maar wanneer je de smarthome in de mix gooit, dan kan het lastiger worden. Een hub kan het netwerk verlichten waar nodig. Maar wanneer je investeert in goedkopere of alternatieve merken, dan kan het zijn dat je allerlei lampen en beveiligingscamera’s direct op het netwerk aansluit. En dan krijg je opeens met een relevante vraag te maken: hoeveel apparaten kun je aan je wifi koppelen?

Hoeveel apparaten op wifi-netwerk?

We kunnen daar een algemeen antwoord op geven. Het definitieve antwoord is echter afhankelijk van een aantal factoren. Welke router gebruik je? Wat voor modem heb je staan? Van welke wifi-versie maak je gebruik? Los daarvan kun je er eigenlijk altijd wel van uitgaan dat je tot 255 apparaten binnen één netwerk, op één toegangspunt kunt gebruiken. Dat is een groot getal, een getal waar veel mensen waarschijnlijk niet aan gaan komen. Ook niet wanneer ze allerlei slimme apparaten gaan koppelen die zonder hub werken. Dan nog kun je tegen problemen aanlopen. Want dat cijfer vormt meestal het probleem niet voor je wifi-netwerk; andere factoren helaas weer wel.

Het is op zich goed om te weten dat je niet snel tegen de grens van het maximale aantal apparaten op je wifi-netwerk aankomt. Mocht je last hebben van een trage verbinding, dan ligt het probleem dus elders. Elk apparaat dat je aansluit, verbruikt bandbreedte. En hoe meer bandbreedte apparaten nodig hebben, des te kleiner de beschikbare hoeveelheid. Dit merk je bijvoorbeeld snel op wanneer je content streamt via videostreamingdiensten of online aan het gamen bent. Beelden lopen vast, laten artefacten of storingen zien of het geluid valt weg. Er kan dan van alles gebeuren. Niet elk slim apparaat gebruikt constant die bandbreedte, dus dan speelt er mogelijk wat anders.

Lees verder : https://fwd.nl/smarthome/hoeveel-apparaten-kun-je-koppelen-aan-je-wifi-netwerk/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*