de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Hoe stel je een dual-boot in voor Windows 11 en Linux?

Hoe stel je een dual-boot in voor Windows 11 en Linux?

Met dual-boot kunnen twee besturingssystemen op dezelfde computer draaien, zodat een gebruiker kan kiezen welke opgestart wordt. Een van de meest populaire dual-boot-opties is dual-booting van Windows 11 en Linux. Hoe stel je dual-boot in op je computer en hoe schakel je tussen de besturingssystemen nadat ze zijn geïnstalleerd?

In deze handleiding bespreken we hoe je Windows 11 en Linux dual-boot. De stappen werken ook met Windows 10.

Let op: als je alleen toegang nodig hebt tot een Ubuntu-opdrachtregelinterface (CLI), kun je het Ubuntu Windows-subsysteem voor Linux (WSL) downloaden en installeren vanuit de Windows Store. Dan hoef je geen dual-boot in te stellen.
Stappen en/of systeem specificaties kunnen afwijken van onderstaande stappen.

Windows 11 en Linux logos

Voordat je dual-boot instelt

De stappen voor het dual-booten van Windows 11 en Linux zijn vrij eenvoudig, maar kunnen variëren afhankelijk van het type Linux-distributie die je wilt uitvoeren. Voor dit artikel gebruiken we Ubuntu Linux, dat Secure Boot ondersteunt. Niet alle Linux-distributies ondersteunen echter Secure Boot.

Als je een Linux-distributie wilt uitvoeren die geen Secure Boot-ondersteuning biedt, moet je Secure Boot op je computer uitschakelen voordat je dual-boot kunt instellen. Als je een Linux-distributie installeert die Secure Boot ondersteunt, kun je deze stap overslaan en direct naar Stap 1 van het instellen van dual-boot: een Linux-installatie-USB maken gaan.

Secure Boot uitschakelen

Om Secure Boot uit te schakelen, ga je naar Windows Recovery.

  1. Klik op de Start-knop en vervolgens op het Aan/uit-pictogram.
  2. Houd Shift ingedrukt op het toetsenbord en klik op Restart (Opnieuw opstarten).
  3. Selecteer Troubleshoot (Probleemoplossing) > Advanced options (Geavanceerde opties) > UEFI Firmware Settings (UEFI-firmware-instellingen).
  4. BIOS-instellingenmenu’s kunnen er anders uitzien, dus het kan even zoeken zijn om de Secure Boot-instellingen te vinden.
  5. Secure Boot zou automatisch moeten zijn ingesteld op “Enabled” (Ingeschakeld). Wijzig dit in “Disabled” (Uitgeschakeld).
  6. Sla alle wijzigingen op en start de computer opnieuw op.
  7. Lees verder: https://www.onlogic.com/company/io-hub/nl/dual-boot-windows-11-en-linux/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*