Een van de kenmerkende functies van Microsoft Windows 10 en Windows 11 is het beperken van de toegang tot de vele en gevarieerde configuratieschermen en instellingen die in het besturingssysteem zijn ingebouwd. Deze handige functie is ontworpen om te voorkomen dat de gewone gebruiker wordt overweldigd door instellingen en keuzes. Maar niet alle Windows-gebruikers zijn gewone gebruikers en hoofdgebruikers willen vaak toegang tot alles tegelijk.

Hoe toegang te krijgen tot god-mode in Windows 11

Standaard onthult het instellingenscherm van Windows 11, weergegeven in afbeelding A, een beperkt aantal veelgebruikte configuratie- en personalisatieschermen. Voor de meeste gebruikers zijn de items die worden vermeld op het instellingenscherm van Windows 11 voldoende om typische taken uit te voeren, maar af en toe hebben gebruikers toegang nodig tot veel meer instellingen.

Figuur A

Om toegang tot het Hoofdbedieningspaneel (god-modus) in te schakelen, moeten we een nieuwe snelkoppeling maken op het bureaublad van Windows 11. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op uw bureaublad en selecteer New | Map zoals weergegeven in figuur B.

Figuur B

Wanneer Windows 11 u om de naam van uw nieuwe map vraagt (afbeelding C), typt of kopieert en plakt u deze code en drukt u op Enter:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

Figuur C

De naam en code die aan uw nieuwe map zijn gekoppeld, verdwijnen en worden vervangen door het Windows 11-pictogram voor een configuratiescherm. Dubbelklik op de nieuwe map Master Control Panel, zoals weergegeven in Figuur D, en u hebt toegang tot tientallen configuraties en instellingen voor Windows 11.

Figuur D

Zoals je je misschien kunt voorstellen met iets dat ‘god-modus’ wordt genoemd, kan het enorme aantal beschikbare instellingen in deze ene map een beetje overweldigend zijn. Maar omdat deze instellingen zich in een map bevinden, zijn de instellingstitels doorzoekbaar en zijn de instellingen zelf gecategoriseerd voor eenvoudigere toegang.

Het is ook belangrijk op te merken dat de items in de god-mode map snelkoppelingen zijn en daarom kunnen worden verplaatst en gekopieerd naar andere mappen voor nog gemakkelijkere toegang. Als u bijvoorbeeld een specifiek netwerkprobleem probeert op te lossen, wilt u misschien alleen de netwerkinstellingen waarmee u moet werken naar een aparte map kopiëren, waar ze vervolgens gemakkelijk kunnen worden gevonden en geopend wanneer u ze nodig hebt.

Wanneer de map Master Control Panel is ingeschakeld, zijn deze snelkoppelingen naar instellingen beschikbaar om naar believen naar andere mappen te verplaatsen of te kopiëren. Met deze functie kunnen hoofdgebruikers configuratie specifieke toolsets maken en openen. Dus, terwijl Microsoft de typische gebruiker misschien wil behoeden voor een groot aantal instellingen, kunnen hoofdgebruikers de god-modus gebruiken om precies de configuratie te vinden waarnaar ze op zoek waren en er voor onbepaalde tijd gemakkelijk toegang toe te krijgen.