de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Feren OS goede plaatsvervanger voor Windows 11 ?

Feren OS goede plaatsvervanger voor Windows 11 ?

Feren OS goede plaatsvervanger voor Windows 11 ?

Eerlijk gezegd was ik verrast toen ik Feren OS uitprobeerde en ik zal u uitleggen waarom. Ik heb diverse artikelen gepost waar ik mee wil laten weten het niet eens te zijn met het huidige beleid van Microsoft inzake Windows 11. Je moet aan heel veel eisen voldoen waarvan zelfs sommige nieuwere computers niet aan kunnen voldoen. Zie ook https://www.decomputernerd.nl/weetjes/microsoft-forceert-windows-11-watermerk-voor-niet-ondersteunde-pcs/  en https://www.decomputernerd.nl/weetjes/hoe-de-hardware-controle-bij-windows-11-installatie-te-omzeilen/ .Hoe kom ik daarbij? Ik ben in het bezit van een laptop nog geen jaar oud heeft AMD A9 processor [kan niet volgens Win 11 komt niet door de hardware eis] 4GB geheugen en 256 SSD en hier kan volgens Microsoft geen Win 11 op !! Dit is eigenlijk belachelijk dus deze laptop zou maar meegaan tot 14-10-2025 want dan stoppen ze met updaten Win 10. Ik heb er inmiddels wel Win 11 op staan maar voor hoelang?? Nu heb  ik een goed alternatief gevonden in de vorm van Linux en dan meer de Feren OS. Is in het Nederlands je kunt hem eerst uitproberen en daarna pas installeren.

Feren OS

Om Feren OS te kunnen gebruiken, moet uw systeem aan de volgende vereisten voldoen:
Een USB of dvd voor de livesessie en het installatieproces
1024×768+ resolutie
Een internetverbinding wordt aanbevolen
Legacy BIOS of UEFI (UEFI ("Secure Boot" uit) wordt aanbevolen) (in principe hebben de meeste machines deze)
1-2 GB RAM (4 GB aanbevolen voor comfortabel gebruik).
20+GB schijfruimte (50+GB aanbevolen).
64-bits architectuur 

Het installeren gaat heel gemakkelijk je download de distro van hier https://sourceforge.net/projects/ferenoslinux/ en bewaar hem ergens waar je hem niet vergeet . Download Rufus dit kun je hier doen https://rufus.ie/nl/ en maak met rufus een opstartbare usb hoe dat kun je hier vindenhttps://www.icttipsandtricks.nl/2017/09/21/bootable-usb-stick-maken-rufus/ . Daarna start je op van deze usb en je hoeft dan niet te installeren [kun je later doen] maar je kiest voor live cd. Dan kun je Feren OS uittesten zonder dat je hem installeert dit kun je trouwens bij 95% van de Linux distro’s doen. Deze methode kun je ook voor andere Linux distro’s doen want zoals ik al zei dit geld voor 95% van de Linux distro’s .

Tip: mocht je meerdere Linux distro’s op 1 usb willen zetten dan kun je Yumi gebruiken die kun je hier downloaden https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/ .

Hoe je Yumi kunt gebruiken vind je hier https://www.easytuto.com/nl/cle-usb-multiboot-yumi-bootable.html/comment-page-2

Mocht je een andere oplossing hebben laat het weten via de email info@decomputernerd.nl of via een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*