de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

e-mailadressen in handen van criminelen: dit kun jij doen om je gegevens te beschermen

e-mailadressen in handen van criminelen: dit kun jij doen om je gegevens te beschermen

Wat doe je als blijkt dat criminelen jouw e-mailadres in handen hebben? Rechercheurs vonden miljoenen adressen tijdens een onderzoek naar fraudeurs, klaar voor gebruik om mensen geld af te troggelen. Dit kun je doen om te voorkomen dat ook jij straks slachtoffer bent.

Niet minder dan 7,3 miljoen e-mailadressen, waarvan 5 miljoen accounts van Nederlanders. Rechercheurs van de politie in Utrecht stonden zelf ook wel even vreemd te kijken toen ze zóveel gegevens vonden bij een onderzoek naar oplichters. Met zoveel potentiële slachtoffers, is het niet zo gek dat alleen donderdag al ruim 600.000 e-mailaccounts zijn gecontroleerd door gebruikers, om te achterhalen of hun adres bij die 7,3 miljoen slachtoffers hoort.

Steeds geloofwaardiger en persoonlijker

Want de tijd dat een e-mail van criminelen vol stond met spelfouten, bewerkte logo’s en vreemde zinsconstructies is voorbij. Ze steken veel tijd in het maken van teksten die professioneel, geloofwaardig en persoonlijk overkomen. En dan komen die vaak ook nog eens zogenaamd van een bank, de overheid of een groot bedrijf.

Phishing: gegevens binnen hengelen van mensen die in een e-mail op een foute link hebben geklikt of gegevens hebben achtergelaten via de mail.

Ja, je moet tegenwoordig wel héél scherp zijn, om via je digitale postbus niet in de val te lopen, door op een foute link te klikken of gegevens achter te laten. ,,En ik heb slecht nieuws: het is helaas niet te voorkomen”, zegt Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk.

Lees verder https://www.ad.nl/utrecht/7-3-miljoen-e-mailadressen-in-handen-van-criminelen-dit-kun-jij-doen-om-je-gegevens-te-beschermen~a063f6f1/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*