de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Dit kunnen hackers met jouw paspoortgegevens

Dit kunnen hackers met jouw paspoortgegevens

De KNVB heeft flink wat geld afgegeven aan cybercriminelen. Alles om te voorkomen dat de persoonlijke gegevens die van Oranjespelers en andere professionele voetballers waren buitgemaakt, niet openbaar te maken. Maar wat kunnen criminelen eigenlijk met woonadressen, salarisgegevens en met name identiteitsbewijzen?

De cybercriminelen vroegen de KNVB om een miljoen euro neer te tellen. Hoeveel er uiteindelijk is betaald, is niet duidelijk. Om te voorkomen dat het weer misgaat, ondernam de voetbalbond allerlei stappen. Zo moesten alle spelers hun laptops bijvoorbeeld inruilen voor een andere.

Identiteitsfraude

Het belang van het beschermen van je gegevens, en met name paspoortgegevens, is groot. Met een paspoort of ID-bewijs kan namelijk gemakkelijk identiteitsfraude worden gepleegd. “Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een lening of bankrekening te openen op jouw naam”, vertelt techjournalist Daniël Verlaan. “Of je kunt een huurwoning op iemands naam zetten en er dan een wietplantage in zetten, dat gebeurt wel eens.”

Een andere vorm van identiteitsfraude die veel voorkomt, heeft met de verkoop van spullen te maken. “Mensen verkopen dan tweedehands spullen op Marktplaats en leveren die niet, of ze verkopen je wat neps.” Denk bijvoorbeeld aan neppe concertkaartjes. De oplichter stuurt je dan een foto van een gestolen identiteitsbewijs ’ter verificatie’. “Zo creëren ze een vorm van vertrouwen.”

De koper is dan namelijk in de veronderstelling dat ze te maken hebben met de persoon op het identiteitsbewijs en vertrouwen de boel daarom. “Veel mensen trappen erin. Wat er dan gebeurt, is dat de persoon wiens identiteit is gestolen, als oplichter te boek komt te staan.”

lees verder:

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5407279/hackers-paspoortgegevens-dit-kunnen-ze-ermee-dit-kun-je-doen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*