de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Disk rot’: Dit is waarom je harde schijf gegarandeerd stuk gaat

Disk rot’: Dit is waarom je harde schijf gegarandeerd stuk gaat

Een groot voordeel van digitale media is dat je makkelijk dingen kunt bewaren. Een tekst of afbeelding waar je hard aan hebt gewerkt? In het digitale archief. Oude familiefoto’s? Digitaliseer ze voor het nageslacht. Toch is die digitale opslag een stuk minder veilig dan de meeste mensen denken. Dit is waarom ook digitale data vergaat en wat je ertegen kunt doen.

We beginnen met de HDD, oftewel: de ouderwetse ‘harde schijf’. De HDD bewaart data door ze met behulp van een lees- of schrijfkop op een fysieke schijf te schrijven. Denk aan een veel complexere langspeelplaat die terabytes aan informatie kan opslaan. ,,Het is een mechanisch apparaat”, zegt Robbert. ,,Het draait continu rond en zit vol snel bewegende onderdelen. Daarom is het aan slijtage onderhevig.”

Foto ter illustratie.

De schijf overlijdt

Zulke delicate mechaniek is schokgevoelig: een val of fikse klap kan het apparaat onbruikbaar maken. Maar ook als je een HDD heel voorzichtig behandelt, is het einde slechts een kwestie van tijd: ,,Het is geen vraag óf, maar wannéér een schijf stuk gaat.” Dat komt door de zogenaamde ‘slechte sectoren’.

Een harde schijf is in ‘sectoren’ verdeeld, die allemaal een kleine hoeveelheid data kwijt kunnen. ,,Die sectoren kunnen beschadigen”, legt Robbert uit. Bijvoorbeeld door kortsluiting, een softwarefout of slijtage aan de magnetische laag op de schijf waar de data naartoe wordt geschreven. ,,Een schijf probeert de slechte sectoren tot een bepaald punt in toom te houden. Als dat punt is bereikt, kan de schijf het niet meer aan.”

Het aantal slechte sectoren breidt zich uit, als een tumor. ,,Op een bepaald punt zijn er zoveel slechte sectoren dat de schijf niet meer in de ready-state kan komen en dus niet meer door de computer wordt herkend.” Oftewel: de schijf is dood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*