de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

PC of laptop verkopen of doneren? Dit is hoe je je data definitief verwijdert

PC of laptop verkopen of doneren? Dit is hoe je je data definitief verwijdert

Voordat je je pc of laptop verkoopt op Marktplaats of doneert aan een kringloopwinkel moet je ervoor zorgen dat er geen enkele persoonlijke informatie op de computer blijft staan. Simpelweg de map Mijn documenten leegvegen en uitloggen van al je accounts is namelijk verre van veilig.

elektronica pc computers afval vuilnis beeldschermen 1127

Computers en hardware zijn bij Marktplaats een booming business. Als je dan een computer of laptop hebt liggen die je eigenlijk niet meer gebruikt, kun je overwegen deze te verkopen. Je maakt ruimte vrij in je woning, verdient er een zakcentje aan en de levensduur van de computer wordt erdoor verlengd. Maar voordat je dat doet moet je ervoor zorgen dat de koper niet bij al je foto’s, documenten, wachtwoorden en persoonsgegevens kan. Dit is hoe je dat aanpakt.

Terug naar fabrieksinstellingen

Wanneer je handmatig je bestanden verwijdert is het redelijk makkelijk om dingen te vergeten. Zoals opgeslagen wachtwoorden in je browsers, of persoonsgegevens in je prullenbak. Of je vergeet bepaalde mappen met bestanden helemaal. De computer terugzetten naar zijn fabrieksinstellingen is de veiligere optie.

Hoewel het de veiligere optie is, zou een vastberaden hacker theoretisch gezien zelfs na het resetten van je pc bepaalde gegevens kunnen terugvinden. De meest veilige optie is om de harde schijf in zijn geheel uit je computer te halen. Als er geen harde schijf is, dan heeft een hacker ook niets om op in te kunnen breken.

Fabrieksinstellingen voor Windows

Voordat je begint aan de reset van je computer, zorg je ervoor dat je een back-up van je bestanden hebt. Misschien heb je gebruikersnamen en wachtwoorden in een wachtwoordmanager aangemaakt, die gebonden is aan je computer. Dan is het handig om hier een kopie van te hebben.

Lees verder:

https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/pc-of-laptop-verkopen-of-doneren-dit-is-hoe-je-je-data-definitief-verwijdert

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*