de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Deze drie geheime Windows 10-functies kende je nog niet

Deze drie geheime Windows 10-functies kende je nog niet

Klembordgeschiedenis

Bijna iedereen kent het klembord. Selecteer een bestand, tekst of afbeelding, en je kunt het met een druk op een toetscombinatie of de rechtermuisknop knippen of kopiëren. Wat vaak gebeurt is dat je iets nieuws kopieert en daarna toch weer eerder gekopieerde informatie nodig hebt. Moet je dan weer opnieuw gaan kopiëren? Nee, want hiervoor is de klembordgeschiedenis toegevoegd

Deze functie staat standaard uit. Ga naar Instellingen > Systeem > Klembord en schuif klembordgeschiedenis naar ‘aan’. Vanaf nu kun je de toetscombinatie Windowsknop-V gebruiken. Er verschijnt een venster met meerdere eerder gemaakte kopieer- en knipteksten en -afbeeldingen. Vanaf hier plak je de gekozen eerdere inhoud. Die komt dan weer ‘bovenin’ te staan om te plakken.

Schuifbalken zichtbaar maken

Op een bepaald moment heeft Microsoft ervoor gekozen om geen enkele schuifbalk meer bij Windows-vensters te tonen. Je ziet slechts nog een dun streepje als je begint met scrollen. Hierdoor mis je vaak dat er meer in het venster staat dan dat er inpast.

Microsoft kwam later toch met een oplossing: met Instellingen > Toegankelijkheid > Beeldscherm zet je ‘Schuifbalken in Windows Automatisch verbergen’ weer uit.

Knippen & aantekenen

Met de PrtScn-toets kon al een schermafdruk worden gemaakt, maar er is ook een handiger alternatief. Open vanuit het Startmenu de app ‘Knippen & aantekenen’, of druk op Shift + Windows +S. Kies dan linksboven ‘Nieuw’, of kies direct hiernaast voor een vertraging van 3 of 10 seconden. Dan heb je nog even de tijd om snel een menu te openen dat je wil vastleggen.

Na die eventuele wachttijd dimt je scherm en kun je kiezen wat je wil vastleggen. Dat doe je door met de muis een vierkant om het onderwerp te tekenen, een actief scherm aan te klikken of het gehele scherm te selecteren. Je kunt je knipsel dan nog bewerken, bijvoorbeeld een rechte lijn trekken langs een liniaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*