de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

De Starlink van SpaceX: alles wat je moet weten!​

De Starlink van SpaceX: alles wat je moet weten!​

Elon Musk. De naam zal wel al een belletje doen rinkelenen. De kans is groot dat je bij het horen van “Elon Musk” denkt aan zelfrijdende elektrische auto’s, aan de persoon die Mars wil koloniseren, of gewoonweg aan één van de rijkste personen op aarde.Eén van zijn meest recente escapades zijn de raketten (treintjes) die hij op regelmatige basis lanceert. Dit heeft te maken met het Starlink internet. Hiermee wil Elon Musk een wereldwijde internetverbinding tot stand brengen.

Wat is Starlink?

Starlink is een divisie van het SpaceX programma. Om hiervan een correct beeld te krijgen is het handig om te weten waarvan het deel uitmaakt. De vraag die we dus eerst moeten stellen is, wat is SpaceX?

SpaceX is een privé-organisatie, bestuurd door onze Tesla magnaat Elon Musk. Ze ontwerpen, fabriceren en lanceren geavanceerde raketten en ruimtevaartuigen. In 2002 Stichtte Elon het bedrijf om een revolutie teweeg te brengen in ruimtetechnologie, met als ultiem doel om op andere planeten te leven. De eerste stappen zijn gemaakt en elk jaar komen we een stukje dichter bij onze eerste kolonie op Mars.

Vanuit deze revolutionaire visie zijn o.a. Tesla en Neuralink opgericht. Starlink is niet anders. Maar… Het is geen onderneming op zich, het blijft onderdeel van het programma. Starlink is dus een divisie onder SpaceX, dat zijn naam deelt met het netwerk van Satellieten in een baan rond de aarde. In 2015 begon de ontwikkeling van de satellieten en in 2018 werden de eerste prototypes de ruimte in gestuurd. Deze zweven er trouwens nog steeds.

Starlink satellites are disrupting cosmic studies | Astronomy.com

Sindsdien zijn er geregeld nog meer satellieten afgeschoten. In Januari heeft SpaceX 60 Satellieten gelanceerd met behulp van een landbare raket! Dankzij deze herbruikbare raket kunnen de lanceringen een tandje hoger draaien. De meest recente lancering in mei heeft het aantal satellieten in een baan rond de aarde naar meer dan 1700 gebracht. Noteer wel dat deze inclusief de eerste prototypes zijn en deze bijgevolg geen actief deel meer uitmaken van het Starlink netwerk.

Geeft Starlink ons overal ter wereld internet?

Technisch gezien, ja. Desondanks moeten we hier wel enkele nuances bij maken: Starlink zit namelijk momenteel nog in de Bètafase. Dit betekent dat nog maar één tiende van de voorziene satellieten operationeel zijn, waardoor dus nog niet alle gebieden van het internet kunnen genieten. Geen zorgen, België is reeds onderdeel van het bèta test landschap.

Lees verder https://mercuron.eu/kennis/blog/starlink/

Dit is al een ouder artikel inmiddels is de dekking heel erg verbeterd !!

Maar het artikel geeft goed weer hoe starlink precies werkt werkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*