de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

De slimme deurbel rukt op. Hoe zit het met camerabeelden en privacy?

De slimme deurbel rukt op. Hoe zit het met camerabeelden en privacy?

De slimme deurbel is aan een stevige opmars bezig. Bij al meer dan één miljoen Nederlandse huishoudens hangt deze bij de voordeur. Handig als je wilt zien wie er bij je aanbelt. Via een app kun je dat goed in de gaten houden, zelfs als je op dat moment niet thuis bent. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de camerabeelden geen inbreuk maken op de privacy van gefilmde mensen. Waar moet je rekening mee houden?

slimme deurbel 1127

Wat maakt een deurbel “slim”?

Als je een slimme deurbel installeert, kun je altijd zien wie er heeft aangebeld omdat deze is voorzien van een camera. Bedienen kan op afstand met behulp van een app op je smartphone of tablet. Zo kun je via je mobiele apparaat communiceren met degene die aanbelt en hem of haar zelfs van op afstand binnenlaten. Dus ook als je niet thuis bent. Bovendien kan de bel dienstdoen als bewakingscamera. Want als er beweging is in de buurt van de voordeur, kun je een seintje krijgen op je telefoon. Dit alles bij elkaar verklaart wellicht de groeiende populariteit van dit ‘slimme’ product.

Inmiddels zijn ruim 1,2 miljoen Nederlandse huishoudens in het bezit van een slimme deurbel, blijkt uit de Smart Home Monitor, een marktonderzoek onder 5.000 Nederlanders door Multiscope.

Privacyregels op een rij

Als je een slimme deurbel installeert, waar moet je dan rekening mee houden vanuit het oogpunt van privacy? In principe film je iedereen die in de buurt opduikt van de camera van je slimme deurbel. Van de krantenjongen tot de postbode en het familielid dat op bezoek komt

Lees verder: https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/de-slimme-deurbel-rukt-op-hoe-zit-het-met-camerabeelden-en-privacy

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*