de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

De (on)zin van een dure voeding

De (on)zin van een dure voeding

Bij het kiezen van een voeding gelden vele criteria voor evenzoveel gebruikers, en het voorgaande is dan ook nadrukkelijk geen koopadvies voor voeding A of voeding B. Wel hoop ik dat dit artikel inzicht geeft in je eigen verbruik en de invloed van zowel het vermogen als de certificering van je voeding. Nogmaals, elk gebruikerscenario is anders, maar met de twee praktijkvoorbeelden in het rekenvoorbeeld zou je in ieder geval een aardige indruk moeten krijgen.

Met de Google Sheet kun je zelf aan de slag om je eigen situatie door te rekenen. Voor je dat gaat doen, is het zaak een eigen kopie te maken van de sheet. Op het tabje ‘Berekening’ kun je in het linkergedeelte een eenvoudige berekening maken. Daarmee reken je uit hoeveel energie het op 20%, 50% of 100% belasten van een voeding van een bepaald vermogen en bepaalde certificering vraagt. Let wel: daarmee reken je altijd met percentages van het totaalvermogen. Als je een voeding van 650W vergelijkt met een 900W-voeding, reken je met 20%-load dus met respectievelijk 130W en 180W.

Rekentool voedingrendementen

Die optie kun je het beste gebruiken om voedingen van gelijke vermogens maar verschillende 80Plus-certificeringen te vergelijken. Je kunt hem ook gebruiken om heel andere elektronica te vergelijken en met rendementen en duty-cycles – de belasting kun je daarvoor misbruiken – te spelen.

Lees verder : https://tweakers.net/reviews/10960/3/de-onzin-van-een-dure-voeding-wat-levert-een-hoger-rendement-echt-op-zelf-aan-de-slag.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*