de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Cat6, Cat6a of Cat7: wat is het verschil?

Cat6, Cat6a of Cat7: wat is het verschil?

Cat6, Cat6a en Cat7 zijn alle drie moderne kabels die veel dataverkeer aankunnen. Cat6 is de oudste variant van de drie, Cat7 de nieuwste. Het grote verschil tussen deze kabels zit hem in de doorvoersnelheid en snelheid. Hieronder hebben we de verschillen per kabel op een rijtje gezet:

 • Cat6 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 1.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 250mhz
 • Cat6a internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz
 • Cat7 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 1.000mhz
 • Wat betekent dit?

  De snelheid geeft aan hoeveel Mbit er per seconde door de kabel kan. Meer bits betekent meer data die erdoor verstuurd kan worden. De doorvoersnelheid geeft per kabel aan hoeveel data er tegelijk door de kabel verstuurd kan worden.

  Om het concreet te maken kun je dit het beste vergelijken met een snelweg. Waarbij de maximum snelheid vergelijkbaar is met de maximale snelheid van de kabel (in mbit/s) en het aantal beschikbare rijstroken met de doorvoersnelheid (in megahertz).

  Dit betekent in de praktijk dat de snelheid vooral belangrijk is voor kleine (thuis)netwerken. Wil je snel kunnen streamen, online gamen, een video call vlekkeloos laten verlopen? Neem dan in ieder geval een kabel met voldoende snelheid. De bandbreedte is voor je keuze hierin veel minder relevant.

  De doorvoersnelheid is wel relevant als er veel data tegelijk verstuurd moet worden. Dit is belangrijk in grote netwerken. Bijvoorbeeld op grotere kantoren, servers en datacenters.

 • Lees verder: https://www.netwerkkabel.eu/nl/blogs/blog/wat-is-het-verschil-tussen-cat6a-en-cat7/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*