de Computernerd

de website met weetjes over internet en Windows

Abonnementen van een overledene stopzetten: ‘Confronterend en stressvol’

Abonnementen van een overledene stopzetten: ‘Confronterend en stressvol’

Van streamingdiensten tot maaltijdboxen en van panty’s tot je OV-chipkaart: tegenwoordig is er voor alles wel een abonnement. En die abonnementen moeten allemaal worden stopgezet wanneer je overlijdt. Hoe meer het er zijn, hoe meer werk dus. Hoe moeilijk is het om je weg te vinden in het ‘abonnementen-bos’ na een overlijden?

Het aantal abonnementen dat we hebben is toegenomen. In 2018 hadden we er 11 per huishouden, vorig jaar waren dat er 14. Het draagt bij aan de ‘achtbaan van dingen die je moet regelen’ wanneer een naaste overlijdt, weet Wendy Langenhuizen-Turksma. Haar man overleed op 41-jarige leeftijd. “Na de uitvaart dacht ik: zo, nu rust. Maar daar was geen sprake van.”

Haar man had ook een heleboel abonnementen. “Op een gegeven moment vielen de onderbroeken door de brievenbus”, vertelt ze aan EditieNL. “Ook daar had hij een abonnement op.”

Weer eentje die opgezegd moest worden dus. Heel confronterend, vond Wendy. “Alles opzeggen voelde alsof ik mijn man aan het verwijderen was. Je weet dat het moet gebeuren, maar ik vond het toch heel lastig”, zegt ze. “Het kost zoveel tijd waar je gewoon niet mee bezig wil en kan zijn. Ik had die tijd en energie liever besteed aan het rouwen.”

Stress

Ook Peter Kramer, die zijn vrouw in 2013 verloor, moest zich een weg banen door de abonnementen die opgezegd dienden te worden. “Ik ben echt maanden – of misschien zelfs langer – bezig geweest om een naamsverandering door te voeren bij onze telecomprovider.”

Haar mobiele abonnement is zelfs nog steeds niet opgezegd. “Ze hebben het toen omgezet naar een goedkoper abonnement”, legt Peter uit. Hij vindt het iets raars. “Iemand is overleden, maar je moet wel haar mobiele abonnement blijven betalen terwijl die persoon er geen gebruik van kan maken.”

Ik wilde dit toch delen met jullie omdat het hier vaak fout gaat als iemand komt te overlijden en hier vaak niet over nagedacht wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


*